AcasăCodul munciiProcedura de stabilire din oficiu a CASS (2019) - care sunt modificările...

Procedura de stabilire din oficiu a CASS (2019) – care sunt modificările aduse de OPANAF nr. 2547/2019

Dupa cum stiti, urmare a articolului de dimineata, in Monitorul Oficial nr. 800 din 2 octombrie 2019, a fost publicat Ordinul președintelui ANAF nr. 2547 din 20 septembrie 2019TEXT INTEGRAL AICI – pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare.

AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, va supunem atentiei cateva precizari cu privire la PROCEDURĂ DE STABILIRE CASS (CAS mai jos in articol – link) – via AJFP Dambovita (institutie careia ii multumim pentru posibilitatea preluarii informatiilor). Speram sa va fie de folos:

Sunt vizate de procedură persoanelor fizice care îndeplinesc următoarele condiţii cumulative:

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

A. au realizat venituri din următoarele categorii:

a) venituri din activităţi independente;
b) venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
c) venituri din asocierea cu o persoană juridică contribuabil potrivit prevederilor titlului II, titlului III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activităţi, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 din Codul fiscal;
d) venituri din cedarea folosinţei bunurilor;
e) venituri din agricultură, silvicultură, piscicultură;
f) venituri din investiţii;
g) venituri din alte surse.

B. au estimat pentru anul de impunere un venit net anual cumulat din veniturile prevăzute la lit. A, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, iar venitul net/brut anual cumulat realizat este cel puţin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice estimative;

C. nu şi-au îndeplinit obligaţiile declarative privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată pentru anul fiscal de impunere.

Procedura de stabilire din oficiu a CAS – care sunt modificările aduse de OPANAF nr. 2547/2019 – click aici

Identificarea contribuabililor se face pe baza următoarelor surse de informaţii: a) formularul 112 “Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”; b) formularul 205 “Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă, veniturile din jocuri de noroc şi câştigurile/ pierderile din investiţii, pe beneficiari de venit”; c) formularul 256 “Decizie de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice”; d) formularul “Declaraţie unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice”; e) alte informaţii existente în evidenţa fiscală.

Organul fiscal central competent notifică fiecare contribuabil înscris în lista întocmită şi asigură exercitarea de către acesta a dreptului de a fi ascultat, conform prevederilor Codului de procedură fiscală.

Contribuabilii care, în urma audierii, își îndeplinesc obligaţiile declarative sau depun documente justificative care atestă faptul că nu datorează CASS sunt eliminaţi din lista.

Pentru contribuabilii rămași în listă se stabileşte baza anuală de calcul al CASS la nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, şi se întocmeşte “Referatul privind estimarea bazei de calcul al contribuţiei de asigurări sociale şi al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în cazul stabilirii din oficiu a obligaţiilor de plată”, precum și “Decizia privind stabilirea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoane fizice”. Modelul şi conţinutul deciziei de impunere sunt prevăzute în anexa nr. 4 la ordin.

Care este numărul de zile lucrătoare pentru luna Septembrie 2019 – pentru CIM cu normă întreagă sau CIM cu timp parțial (util) – click aici

În situaţia în care, în termen de 60 de zile de la data comunicării DECIZIEI, contribuabilul îşi îndeplineşte obligaţiile declarative, decizia se anulează.

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Dupa cum stiti, urmare a articolului de dimineata, in Monitorul Oficial nr. 800 din 2 octombrie 2019, a fost publicat Ordinul președintelui ANAF nr. 2547 din 20 septembrie 2019 - TEXT INTEGRAL AICI - pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a contribuţiei de...Procedura de stabilire din oficiu a CASS (2019) - care sunt modificările aduse de OPANAF nr. 2547/2019
error: Conținutul este protejat !!