AcasăCodul munciiNEWS - precizări noi ITM, referitoare la neconcordantele intre informațiile privind Revisal...

NEWS – precizări noi ITM, referitoare la neconcordantele intre informațiile privind Revisal (gestionate de Inspecția Muncii) și informațiile din D 112 (gestionate de către ANAF)

Va supunem atentiei un nou material oficial al Inspectiei Muncii (3 pagini), ce contine o serie de precizari imporante – referitoare la neconcordantele intre informatiile privind Registrul General de Evidenta a Salariatilor gestionate de Inspectia Muncii si informatiile din declaratia D112 gestionate de catre ANAF . In esenta, acesta este o extensie a articolului anterior – REVISAL (ITM) vs. D 112 (ANAF) – cum procedăm pentru remedierea neconcordanțelor apărute ca mesaj în SPVclick aici .

Speram sa va fie de folos.

Ca urmare a numeroaselor sesizari referitoare la neconcordantele intre informatiile privind Registrul General de Evidenta a Salariatilor, gestionate de catre Inspectia Muncii prin sistemul informatic REGES/ REVISAL si informatiile privind declaratia D 112, gestionate de catre ANAF, comunicate angajatorilor de catre ANAF prin intermediul serviciului Spatiu Privat Virtual (SPV), examinate si inventariate de catre institutia noastra, ITM propune urmatorul protocol de lucru pentru tratarea situatiilor cel mai frecvent intalnite pana 1n prezent:

1. Contracte marcate ca radiate: in situatia in care diferenta intre cele doua categorii de informatii este cauzata de contractele marcate ca radiate, angajatorul va fi informat ca nu este necesara nicio operatiune de corectare a datelor de registru transmise. Totodata, i se va furniza explicitarea status-ului de radiere, dupa cum urmeaza:

Functionalitatea de radiere a contractului de munca si a salariatului reprezinta stergerea logica a celor doua elemente, pri n marcarea lor ca radiat. Precizam ca aceasta optiune are urmatoarele caracteristici:

o – se utilizeaza pentru a elimina din gestiunea registrului contractul si, daca e cazul, salariatul inregistrat din greseala la angajator;
o – un contract poate fi marcat ca radiat indiferent de starea in care se afla;
o – marcarea radierii contractului nu implica modificarea starii acestuia – in continuare, registrul general de evidenta a salariatilor opereaza numai cu starile disponibile anterior introducerii functionalitatii de radiere.
o – un salariat poate fi marcat ca radiat numai daca nu are inregistrat niciun contract 1n registrul angajatorului sau daca toate contractele sale au fost marcate in prealabil ca radiate.

In aplicatia informatica Revisal, in urma radierii unui contract sau a unui salariat nu se va schimba starea contractului, respectiv a salariatului, deoarece radierea este evidentiata printr-un indicator al contractului /salariatului si nu reprezinta starea acestor elemente.

In continuare, ANAF va lua in considerare caracteristicile radierii expuse mai sus, iar neconcordantele generate de contractele aflate in aceasta situatie vor fi excluse de la raportare.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

2. Contracte mutate (prin transfer de intreprindere / schimbare loc de munca / schimbare gestiune registru): In situatia in care diferenta intre cele doua categorii de informatii este cauzata de contractele mutate, angajatorul va fi informat ca nu este necesara nicio operatiune de corectare a datelor de registru transmise. Totodata, i se va furniza explicitarea status-ului de mutare, dupa cum urmeaza:

Ulterior datei mutarii, contractele mutate nu sunt contracte active la angajatorul cedent. In continuare, ANAF va lua in considerare informatiile referitoare la mutare, iar neconcordantele generate de contractele aflate in aceasta situatie vor fi excluse de la raportare.

3. Contracte incetate / suspendate / detasate: in situatia in care diferenta intre cele doua categorii de informatii este cauzata de contracte aflate 1ntr-una dintre starile specificate, angajatorul va fi informat ca este necesar sa verifice elementele caracteristice starilor mentionate in privinta registrului: data incetarii contractului I data de inceput, data de sfarsit, data de incetare a detasarii / suspendarii, sa le corecteze daca este cazul si sa efectueze transmiterea registrului corectat, si sa verifice continutul declaratiei D 112 pentru persoanele si lunile in cauza.

In continuare, ANAF va rafina procedura de identificare a neconcordantelor in cazul contractelor incetate / suspendate / detasate, astfe incat, situatiile corect transmise de catre angajator in cele doua sisteme sa nu genereze diferente.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

4. Contracte dublate: In cazul in care diferenta intre cele doua categorii de informatii este cauzata de dublarea contractelor, rezultata prin inregistrarea, de catre angajator, a aceluiai contract cu identificatori de contract (nr. contract – data contract) diferiti, acestuia i se va elibera de catre ITM un extras de registru – Raport activitate angajator (necesar pentru corecta aplicare a punctului (iii.) din cadrul procedurii de eliminare a dublurii) si va fi informat asupra solutiei de remediere a situatiei de dublare, dupa cum urmeaza:

i. instalare aplicatie Revisal v6.0.6. pe un alt echipament de calcul decat cel pe care se gestioneaza 1n mod curent registrul angajatorului;
ii. initializare baza de date registru corespunzatoare aplicatiei Revisal nou instalate la punctul (i.), prin inregistrarea datelor angajatorului;
iii. introducere in baza de date a informatiilor aferente salariatului /salariatei si contractului aferent inregistrat in mod eronat, conform pozitiei corespunzatoare din documentul Raport activitate angajator emis de catre ITM pentru angajatorul petitionar;
iv. Radiere contract introdus in etapa (iii.), pri n functiunea Contracte > Radiere;
v. Generare fisier “.rvs” de depunere a registrului corespunzator radierii operate, prin functiunea – Registru >Generare registru – pentru angajatorul initializat la pasul (ii.), a aplicatiei instalate la punctul (i.);
vi. Transmitere, prin modalitatea de depunere on-line, sau salvare pe suport extern, in vederea depunerii la inspectoratul teritorial de munca , a fisierului “.rvs” generat la punctul (v.), referit, in continuare, prin ,,rvs contract radiat”;
vii. Eliminare angajator creat, utilizand functiunea Angajator > Stergere angajator curent a aplicatiei Revisal instalate la punctul (i.) – operatiune recomandata pentru a evita depuneri ulterioare de registru efectuate pe baza respectiva.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

5. Angajatori dublati: in cazul in care diferenta intre cele doua categorii de informatii este cauzata de dublarea angajatorului ca urmare a preluarii in mod eronat, la sediul ITM, a registrului pentru angajatorul petitionar, situatia va fi inventariata, iar angajatorul va fi informat in legatura cu status-ul cererii sale – inventariata, pentru solutionare ulterioara. Situatiile sesizate si inventariate de catre ITM vor fi transmise lnspectiei Muncii unde vor fi tratate in timp, in ordinea prezentarii lor . Solutia de remediere a dublarii angajatorului va fi transmisa catre ITM, care o va pune la dispozitia angajatorului, urmand sa deruleze si operatiunile de preluare a registrului/registrelor de corectare, conform protocolului utilizat si anterior pentru remedierea cazurilor de angajatori dublati.

ANAF va fi informat in legatura cu situatiile de angajatori dublati in sistemul ReGES.

Nota:

• In cazul in care solicitarile de suport tehnic din partea angajatorilor pentru corectarea neconcordantelor REGES/REVISAL – ANAF D 112 nu sunt insotite de lista CNP-urilor identificate ca sursa a diferentelor – pusa la dispozitie de catre ANAF la solicitarea contribuabilului, se va cere completarea sesizarii cu acest set de informatii, necesar corectei recunoasteri a situatiilor neconforme. De asemenea,se va indica angajatorilor, inainte de a reveni cu solicitarea de suport tehnic, sa efectueze ei insisi, cu instrumentele de care dispun – rapoarte Revisal sau dupa caz situatii extrase din sistemul REGES, declaratii D 112 depuse, verificarea corectitudinii informaiiilor transmise catre cele doua institutii pentru CNP-urile indicate ca raspuns la solicitarea de informatii din spatiul privat virtual (SPV) administrat de catre ANAF.
• Solutionarea neconcordantelor REGES/REVISAL – ANAF D 112 de catre angajatori necesita consultarea continutului registrului propriu in baza de date a lnspectiei Muncii. Prin urmare, Inspectoratul teritorial de munca va eliibera acestora raportul “Activitate angajator”, conform Ord. Nr. 826/2014 privind aprobarea normativului cu tarifele pentru plata prestarilor de servicii efectuate in domeniile de activitate specifice, care precizeaza – “Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, efectueaza prestari de servicii tn domen iul relatiilor de munca l a cererea persoanelor fizice , juridice, persoanelor fizice autorizate si a altor entitati constituite tn conditiile legii.

Sursa (cu multumiri) – ITM TImis

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Va supunem atentiei un nou material oficial al Inspectiei Muncii (3 pagini), ce contine o serie de precizari imporante - referitoare la neconcordantele intre informatiile privind Registrul General de Evidenta a Salariatilor gestionate de Inspectia Muncii si informatiile din declaratia D112 gestionate de catre...NEWS - precizări noi ITM, referitoare la neconcordantele intre informațiile privind Revisal (gestionate de Inspecția Muncii) și informațiile din D 112 (gestionate de către ANAF)
error: Conținutul este protejat !!