AcasăTVA - modificari si noutatiSistemul TVA la încasare - generalitati conform Ordonanţei Guvernului nr. 15/2012

Sistemul TVA la încasare – generalitati conform Ordonanţei Guvernului nr. 15/2012

Dupa cum stiti deja, prin Ordonanţa Guvernului nr. 15/2012text integral – pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, s-a introdus sistemul taxei pe valoarea adăugată (TVA) la încasare, respectiv exigibilitatea taxei la data încasării contravalorii integrale sau parţiale a livrării de bunuri ori a prestării de servicii, începând cu 1 ianuarie 2013.

Generalităţi

Aplicarea prevederilor sistemului de TVA la încasare este obligatorie pentru:

– persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care au sediul activităţii economice în România şi a căror cifră de afaceri în anul calendaristic precedent nu depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei;
– persoane impozabile, care au sediul activităţii economice în România şi care se înregistrează în scopuri de TVA în cursul anului calendaristic curent, de la data înregistrării în scopuri de TVA.

Cifra de afaceri pentru calculul plafonului de 2.250.000 lei este constituită din valoarea totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii taxabile şi/sau scutite cu drept de deducere, precum şi a operaţiunilor rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, conform art. 132 şi 133, realizate în cursul unui an calendaristic.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.

Persoana impozabilă care în anul precedent nu a aplicat sistemul TVA la încasare, dar a cărei cifră de afaceri pentru anul respectiv este inferioară plafonului de 2.250.000 lei aplică sistemul TVA la încasare începând cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul următor celui în care nu a depăşit plafonul, cu excepţia situaţiei în care persoana impozabilă este înregistrată din oficiu în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare şi care aplică sistemul de la data înscrisă în decizia de înregistrare în registru.

Dacă în cursul anului calendaristic curent cifra de afaceri a persoanelor impozabile depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei, sistemul TVA la încasare se aplică până la sfârşitul perioadei fiscale următoare celei în care plafonul a fost depăşit.

Important!

În cazul în care persoanele impozabile obligate la aplicarea sistemului TVA la încasare nu au încasat contravaloarea integrală sau parţială a livrării de bunuri ori a prestării de servicii în termen de 90 de zile calendaristice de la data emiterii facturii, calculate conform dispoziţiilor Codului de Procedură Civilă, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neîncasate intervine în cea de-a 90-a zi calendaristică, de la data emiterii facturii. În situaţia în care factura nu a fost emisă în termenul prevăzut de lege, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neîncasate intervine în cea de-a 90-a zi calendaristică de la termenul-limită prevăzut de lege pentru emiterea facturii, calculată conform dispoziţiilor Codului de Procedură Civilă.

Sistemul de TVA la încasare nu se aplică de persoanele impozabile care fac parte dintr-un grup fiscal unic.

Sistemul TVA la încasare se aplică numai pentru operaţiuni pentru care locul livrării, sau locul prestării, se consideră a fi în România.

Sursa – DGFP Valcea

11 COMENTARII

  1. Buna ziua,
    Cum pot sa inchid contul 4551? Societatea trebuie sa restituie asociatilor o suma consistenta de bani inca din 2008. Societatea este pe pierdere si nu are de unde sa restituie aceasta suma. Exista posibilitatea sa se faca o decizie prin care asociatii sa renunte la aceasta suma? Aceasta suma se poate inregistra pe venituri 7588? sau ca aport la capitalul social?
    Chiar nu mai stiu cum sa rezolv aceasta problema. Poate ma ajutati Dvs.
    Multumesc anticipat.

  2. Contul 4551 se va solda in baza unei H.AGEA prin care asociatii „capitalizeaza” soldul creditor al contului intr-un cont analitic al contului 106 specific operatiunii de finantare a activitatii.
    Fiind sume prin care asociatii au finantat continuarea activitatatii desi aceasta era in pierdere, la aprobarea SFA vor decide prin H.AGA acoperirea pierderilor din finantarea inregistrata anterior inchiderii anului exercitiului financiar-bugetat prin imputarea contului de clasa I 106 sintetic II cu 117 reportat la finalizarea SFA/31.12.a.c.
    Sintetic II 1063 ori 1068/analitic „Finantari activitate”
    Desi sunt „specialisti” care promoveaza idea ca aceste sume ar trebui sa devina „Venituri”, desi sunt de natura creditelor, este de la sine inteles ca nu sustin o astfel de abordare.
    Trecerea prin CS (1011;1012) nu este fezabila datorita unei birocratii suplimentare care pe linga faptul ca este costisitoare (genereaza alte costuri/pierderi) este si de lunga durata, iar finalitatea va fi aceeasi, dar cu derularea unei noi proceduri de diminuare a CS ca urmare a „acoperirii pierderilor pe seama CS.
    Hotarârea AGEA trebuie menţionată la ORC, iar SFA se depune conform procedurii cu toate documentele adiacente reglementate, deci si cu Propunerea de Acoperire a Pierderilor si H.AGA de aprobare a SFA.

  3. […] – Notificarea din care să rezulte CA din anul calendaristic precedent – cine trebuie sa o depuna? – CLICK AICI – Monografie contabila aplicabila noului sistem de TVA la incasare (propunere) – CLICK AICI – Operaţiuni pentru care nu se aplică noul sistem de TVA (sistemul TVA la încasare) – CLICK AICI – Notificare cu privire la cifra de afaceri realizată în perioada 01 octombrie 2011 – 30 septembrie 2012 inclusiv – model – CLICK AICI – Sistemul TVA la încasare – generalitati conform Ordonanţei Guvernului nr. 15/2012 – click aici […]

  4. Buna ziua! Rog pe cineva sa-mi raspunda la 3 probleme care ma framanta:
    1. O s.c. profil comert, face aprovizionarea de la fz.si achita cu numerar pe loc.Ce se inregistreaza NIR-ul ca si pana acum? sau se face alta inregistrare?
    2. O s.c profil comert/stand,face aprovizionari succesive in timpul lunii, dar nu poate plati fz-ul decat in rate,astfel achita mai multi fz-partial.pe factura este prevazuta data scadenta..Cum se face inregistrarea de la 01.01.2013?
    3. O INTREPRINDERE INDIVIDUALA neplatitoare de tva, cumpara marfuri spre vanzare cu tva,achitand cash.Cum se fac inregistrarile din 2013?
    Am inteles ca apare 4428.Pana cand?din moment ce se achita cash si in 2-3 zile marfa dispare din stoc fiind vanduta?
    Tva colectat nu mai apare pe bonul de casa? nu se mai face inregistrarea: 5311 = 707 ,4427?
    Va rog sa ma lamuriti si pe mine.Va pup! Anca

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!