AcasăTVA - modificari si noutatiCesiunea de creante si regimul TVA aplicabil

Cesiunea de creante si regimul TVA aplicabil

Potrivit art. 141 alin.(2) lit. a) pct.3 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată următoarele servicii de natură financiar bancară: tranzacţii, inclusiv negocierea, privind conturile de depozit sau conturile curente, cecuri şi alte instrumente negociabile, exceptând recuperarea creanţelor.
Conform pct. 35 alin.(8) şi (9) din normele metodologice de aplicare a art. 141 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.44 /2004, cu modificarile si completarile ulterioare, în situaţia în care, conform contractului, scopul operaţiunii nu îl constituie recuperarea de creanţe, societatea care preia creanţele aferente unui credit acordat asumându-şi poziţia creditorului, operaţiunea este scutită de taxa pe valoarea adăugată, nefacănd obiectul excepţiei prevăzute la art. 141 alin. (2) pct. 3 din Codul fiscal.

În cazul în care din analiza contractului rezultă că operaţiunea reprezintă recuperare de creanţe, aceasta este considerată pentru persoana care preia creanţele o prestare de servicii efectuată cu plată, taxabilă din punct de vedere al taxei pe valoarea adăugată, indiferent dacă persoana care preia creanţele preia sau nu riscul privind neîncasarea acestora

Info via – www.anaf.ro – raspuns oficial la intrebarea „Cesiunea de creanţe este operaţiune impozabilă din punct de vedere al taxei pe valoarea adăugată?”


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura