Ultima zi pentru depunerea formularului „Declaratia 200” – precizari ANAF

4
278

Intr-un comunicat postat pe site-ul oficial, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală anunţă contribuabilii – persoane fizice că 17 mai 2010 este ultima zi în care poate fi depus Formularul 200 privind veniturile realizate în anul 2009.

Totodata ANAF precizeaza ca Formularul 200 se completează de către contribuabilii persoane fizice care obţin venituri din:
– activităţi independente (activităţi comerciale, profesiuni libere, drepturi de proprietate intelectuală),
– din cedarea folosinţei bunurilor (închirieri, arendă),
– din activităţi agricole (de felul cultivării florilor, a legumelor în sere, a pepinierelor etc.)
– din operaţiuni de valută la termen .

Întrucât, în perioada 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2009 inclusiv, câştigurile realizate de persoanele fizice din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, sunt considerate venituri neimpozabile, acestea nu se declară prin “Declaraţia privind veniturile realizate” pentru anul fiscal 2009.

MODELUL DE DECLARATIEclick aici (format PDF).

Formularul 200 poate fi descărcat si de pe site-ul ANAF – Declaraţie privind veniturile realizate, prin accesarea portalului www.anaf.ro /Asistenţă contribuabili/Toate formularele, cu explicaţii sau poate fi obţinut direct de la sediul administraţiilor financiare – cf. precizarilor ANAF.

Declaraţiile de venit pot fi depuse de către contribuabili :
– direct la sediul administraţiei financiare (registratura organului fiscal) de care aparţin
– la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată;
– on-line, pe site-ul www.anaf.ro (DETALII PROCEDURA MAI JOS). Pentru depunerea on-line a Declaraţiei privind veniturile realizate, persoanele fizice trebuie să deţină certificat digital calificat, eliberat de furnizorii de servicii de certificare, acreditaţi în condiţiile Legii nr.455/2001 privind semnătura electronică şi să se înregistreze ca utilizatori ai serviciului “ Depunere declaraţii on-line”, prin transmiterea, în format electronic, a documentului de confirmare a certificatului calificat, existent pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

În ceea ce priveşte completarea corectă a formularului, contribuabilii pot solicita asistenţă la sediile administraţiilor financiare, pot apela “Biroul Central de Asistenţă al Contribuabililor “, la numărul de telefon 0314/039160.

NOI VA RECOMANDAM INSA PENTRU CORECTA COMPLETARE URMATOARELE ARTICOLE POSTATE PE BLOGUL NOSTRU PANA ACUM.

Exemple de declaraţie 200 (completata direct pe formular) pentru venituri din cedarea folosinţei bunurilor – stabilite in sistem real pe baza evidentei contabile in partida simpla, dar si stabilite pe baza cotei forfetare de cheltuieli – le gasiti aiciLINK.

Alte prezentari utile:
– Cum completam declaratia de venit? – click aici
– Depunerea declaratiilor de venit – ghid pentru persoane fizice – click aici
– Ce trebuie sa faceti daca ati avut venituri din … – click aici
– Ghid fiscal pentru persoanele fizice autorizate (P.F.A., I.F., I.I.) – click aici

CONSULTATI SI ARTICOLELE:
– Declaratia 200 – pentru venituri realizate din activitati agricole (instructiuni completare) – LINK
– Completare Declaratie 200 la cei cu venituri din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile – LINK
– Cum completeaza Declaratia 200 cei cu venituri realizate din activitati independente – LINK
– Declaratia 200 (formular 200) – mod completare la venituri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta – LINK

Pentru depunerea on-line a declaraţiei se vor parcurge următoarele etape:
a) obţinerea certificatului digital calificat;
b) înregistrarea prealabilă pentru depunerea electronică a declaraţiilor.

Obţinerea certificatului digital calificat:

■ Conform prevederilor OMEF nr. 858/2008 privind depunerea declaraţiilor fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, cu modificările şi completările ulterioare, certificatele digitale se pot solicita numai de la furnizorii de servicii de certificare, acreditaţi în condiţiile Legii 455/2001 privind semnătura electronică, publicată în M.Of. nr. 429/31 iulie 2001, cu
modificările şi completările ulterioare.
■ Agenţia Naţională de Administrare Fiscală recunoaşte următorii furnizori de certificate digitale calificate:
– CertSIGN – e-mail – [email protected]
– SC DIGISIGN SA – e-mail – [email protected]
– SC Trans Sped SRL – e-mail – [email protected]

Cei interesaţi să obţină certificate digitale calificate vor lua contact cu furnizorii precizaţi anterior la adresele respective.

Înregistrarea prealabilă pentru depunerea electronică a declaraţiilor

După ce se intră în posesia certificatului calificat trebuie parcurşi următorii paşi:
– se descarcă documentul de confirmare a certificatului digital calificat de pe Portalul ANAF, pagina Asistenţă Contribuabili, modulul „Toate formularele cu explicaţii”;
– se completează documentul de confirmare, aplicând semnătura digitală în căsuţa „Semnătură utilizator”, folosind certificatul digital calificat pe are îl aveţi deja. Se trimite prin e-mail acest fişier pe adresa autorităţii de certificare care a eliberat certificatul digital (adresele autorităţilor de certificare sunt în prezent: [email protected], [email protected], şi [email protected]). Autoritatea de certificare va verifica datele din documentul dvs. şi va aplica semnătura electronică în căsuţa „Semnătură autoritate de certificare”, după care va trimite pe adresa dvs. de e-mail documentul de confirmare;
– pe portalul ANAF se accesează meniul Depunere Declaraţii, modulul „Înregistrare utilizatori depunere persoane fizice” – link. După transmiterea documentului se primeşte confirmarea dreptului de utilizare a serviciului „Depunere declaraţii on-line” prin poşta electronică, la adresa menţionată în cerere. Adresa de e-mail de la care se primeşte confirmarea contului este [email protected], având subiectul: ”MFP – activare cont”, iar textul mesajului va fi de forma: „Contul dumneavoastră a fost activat pentru cnp-ul… Puteţi utiliza serviciul Depunere electronică declaraţii”.

Din acel moment sunteţi înregistrat pe portalul ANAF şi puteţi depune delaraţia 200 on-line.

AMENZI POSIBILE – Nedepunerea până la 17 mai 2010 a declaraţiilor de venit de către persoanele fizice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10 la 100 lei.

via – anaf.ro

Articolul precedentRegistrul operatorilor intracomunitari – obligatie in plus pentru cei care efectueaza operatiuni intracomunitare
Articolul următorRedirectionati cei 2% la rugamintea noastra

4 COMENTARII

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.