AcasăCodul munciiCând se întocmește “Decizie colectivă de mărire a salariilor” și când se...

Când se întocmește “Decizie colectivă de mărire a salariilor” și când se întocmește „Act adițional” – pentru aliniere la salariul minim (începând cu 01.01.2018)

Va reinformam ca, in momentul in care salariul minim trebuie crescut urmare a unei prevederi legislative obligatorii, cum este urmare a aparitiei HOTARARARII GUVERNULUI ROMÂNIEI NR. 846/29.11.2017 (ce modifica salariul minim la 1.900 lei incepand cu 01.01.2018) – text integral – atunci este suficienta o decizie comuna a companiei/enititatii si nu acte aditionale de marire salarii pentru fiecare angajat in parte (AA se intocmeste numai in cazul in care entitatea are CCM la nivel de unitate).

Iata si precizarile oficiale ce spun următoarele – MODEL DECIZIE MAJORARE MINIM DIN 2018 AICI:

ITM Constanta – in situatia in care modificarea intervine asupra elementului salariu, iar salariatul in cauza este salarizat cu salariul minim obligatoriu pe economia nationala, iar guvernul intervine cu o modificare a salariului minim brut obligatoriu, modificarea se face prin emiterea unei decizii de modificare a salariului – fara a mai fi nevoie de act aditional (regasiti print-screen mai jos in articol – de pe site oficial). Această modificare se va face până cel târziu în ziua anterioară aplicarii reglementarii legale (deci pana la 31.12.2017) .

ITM Caras-Severin – in cazul unei HG de modificare salariu minim – se recurge la emiterea unei decizii colective, salatiatii primind doar o comunicare cu privire la modificarea/majorarea salariului – in cazul salariului minim brut pe tara. Angajatorilor le revine obligatia de a transmite în aplicaţia electronică constituită la nivel naţional (REVISAL) această modificare, inainte de data stabilita pentru majorare (deci pana la 31.12.2017) – si NU ca până cel târziu în ziua anterioară împlinirii termenului de 20 de zile lucrătoare (n.r. – cum era prevazut pana la ultimele modificari din august 2017 la HG 500).

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

De asemenea, in situatia in care prin negocieri colective la nivel de unitate sunt mentionate clauze de modificare a salariului pe transe, in perioada de 12 luni luni de executare a contractului colectiv de munca, care este obligatoriu intre parti si isi produce efectele asupra intregului personal salariat, modificarea salariului se va face prin decizie, in care se va mentiona textul din contractul colectiv de munca, care face referire la modificarea salariului.

IMPORTANTAngajatorilor le revine obligaţia întocmirii actului adiţional de modificare a salariului la contractul individual de muncă – in cazul in care au CCM la nivel de unitate, deoarece aceste situatii (modificari/majorari de salarii) se stabilesc de comun acord intre parti. Angajatorilor le revine obligatia de a transmite în aplicaţia electronică constituită la nivel naţional (REVISAL) această modificare până cel târziu în ziua anterioară aplicarii reglementarii legale (deci pana la 31.12.2017). Model AA la CIMclick aici..

În unităţile în care există încheiat contract colectiv de muncă (CCM), punerea în aplicarea a prevederilor OUG nr.79/2017, se va negocia în actul adiţional la contractul colectiv de muncă, pe care părţile il vor înregistra în evidenţa Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba conform art.150 din Legea nr.62/2011(art.VII alin.2 din OUG 82/2017). sursa oficiala. Model AA la CCM (orientativ)click aici.

IMPORTANT – MODELE DOCUMENTE PENTRU REALIZAREA CORECTA A PROCEDURII DE NEGOCIERE A SALARIILOR BRUTE – CLICK AICI

Stabilirea de salarii de bază sub nivelul celui minim brut pe ţară pentru personalul încadrat în baza contractului individual de muncă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 la 2.000 lei pentru fiecare contract individual de muncă în care salariul minim este stabilit sub cel menţionat în prezenta hotărâre de guvern, în măsura în care, potrivit legii, fapta nu constituie infracţiune.

PS – AVAND IN VEDERE NOUA PROCEDURA DE NEGOCIERE IMPUSA PRIN OUG 82/2017 (PENTRU APLICARE OUG 79/2017) – ESTE PROBABIL CA DE ACEASTA DATA SA SE INTOCMEASCA ACTE ADITIONALE PENTRU TOTI – DETALII AICI si AICI. DACA AFLAM ALTE DETALII OFICIALE, VA INFORMAM.

Sursa (cu multumiri) – ITM Constanta (print screen mai jos – click pe poza) si ITM Caras Severin

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

7 COMENTARII

  1. […] – incercati sa operati modificarile in Revisal inainte de termenul limita, pentru ca este mai sigur asa (posibile blocaje pe site-ul Inspectiei Muncii) – detalii oficiale aici; – nu uitati de intocmirea deciziilor colective (este legal asa) – model si clarificari oficiale aici – un model pentru act adițional CIM – pentru majorare salariu minim angajat, începând cu 01.01.2018 – gasiti aici – CLICK AICI, iar informare anterioara AA aici – LINK. – pentru justificarea motivului intocmirii deciziilor colective sau a AA – click aici (sursa oficiala nr. ) […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!