Factura electronică – prevederi ce se aplică în anul 2018 (plus recomandări)

1
600

Pentru ca o factură să fie considerată factură electronică, aceasta trebuie să fie emisă și primită în format electronic, tipul formatului electronic al facturii fiind opțiunea persoanelor impozabile. Formatul electronic al unei facturi poate fi, de exemplu, de tip .xml, .pdf etc.

Facturile create pe suport hârtie care sunt scanate, trimise și primite în format electronic sunt considerate facturi electronice. Utilizarea facturii electronice face obiectul acceptării de către destinatar (prevederi existente in Codul Fiscal 2018).

Facturile create în format electronic, de exemplu, prin intermediul unui program informatic de contabilitate sau al unui program de prelucrare a textelor, trimise și primite pe suport hârtie nu sunt considerate facturi electronice.

In fine, decât sa mai printezi și să trimiți prin curier factura la client (de ex. în cazul unui magazin online, odată cu coletul), mai bine alegi opțiunea de a trimite factura direct online (mail). UN PROGRAM CARE TE AJUTA LA ASA CEVA ESTE SMART BILL (emiți direct factura electronica – în PDF) – SOFT CE IȚI PERMITE ÎN PLUS SA PROGRAMEZI EMITEREA DE FACTURI LUNA DE LUNA (atunci când prestezi servicii la distanta și vrei sa câștigi timp).

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

Acceptarea de catre client a facturii electronice poate include orice acord scris, formal sau informal, precum și un accept tacit, cum ar fi faptul că a procedat la procesarea ori plata facturii electronice.

Acceptul clientului de a utiliza factura electronică reprezintă confirmarea acestuia că deține mijloacele tehnice necesare primirii facturii electronice, precum și că are capacitatea de a asigura autenticitatea originii, integritatea conținutului și lizibilitatea facturii.

Autenticitatea originii, integritatea conținutului și lizibilitatea unei facturi emise în format electronic, trebuie garantate de la momentul emiterii până la sfârșitul perioadei de stocare a facturii. Acest lucru poate fi realizat prin controale de gestiune sau alte exemple de tehnologii care asigură autenticitatea originii și integrității conținutului facturii electronice: o semnătură electronică avansată, un schimb electronic de date (EDI) – în fine, o sa mai tratam subiectul asta.

Dacă ții la autenticitate, cu SMART BILL emiți rapid factura în format PDF – o semnezi electronic după generare și o trimiți la client pe e-mail. Iți va lua mai putin timp decât dacă ai emite din programul de conta, sau din Excel-ul tău de lucru, deoarece printezi, apoi scanezi, după care semnezi și trimiți.

Articolul precedentOMFP 1850/2018 – procedură punere în aplicare titluri executorii instituții publice
Articolul următorDepunere „Bilanț/Situații financiare la 31.12.2017” – aspecte interesante de care trebuie ținut cont în anul 2018

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.