AcasăCodul munciiImpozit pe profit, impozit pe venit microîntreprinderi, impozit pe venit - ce...

Impozit pe profit, impozit pe venit microîntreprinderi, impozit pe venit – ce modificări apar după 01.01.2018 (oficial)

Cunoasteti deja faptul ca, in MONITORUL OFICIAL NR. 885 din 10 noiembrie 2017, a fost publicata ORDONANŢA DE URGENŢĂ Nr. 79/2017 din 8 noiembrie 2017text integral aici – pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, numita de toata lumea – „revolutia fiscala”.

Avand in vedere cele de mai sus. va supunem atentiei un info oficial in acest sens, elaborat de AJFP Dambovita (institutie careia ii multumim pentru posibilitatea preluarii informatiilor). Speram sa va fie de folos.

IMPOZITUL PE PROFIT

– A fost introdus un nou capitol – Norme împotriva practicilor de evitare a obligaţiilor fiscale care au incidenţă directă asupra funcţionării pieţei interne, norme care transpun prevederile Directivei 2016/1164/UE a Consiliului din 12 iulie 2016 de stabilire a normelor împotriva practicilor de evitare a obligaţiilor fiscale care au incidenţă directă asupra funcţionării pieţei interne.Astfel, au fost stabilite reguli noi cu privire la:

a) Limitarea deductibilităţii dobânzii şi a altor costuri echivalente dobânzii din punct de vedere economic.
b) Regimul fiscal al transferurilor de active, de rezidenţă fiscală şi/sau de activitate economică desfăşurată printr-un sediu permanent pentru care România pierde dreptul de impozitare.
c) Regula generală antiabuz.
d) Reguli privind societăţile străine controlate

UTIL – CAS și CASS – modificare importantă a Codului Fiscal (OUG 79/2017) – informații utile și oficiale – click aici

IMPOZITUL PE VENITURILE MICROÎNTREPRINDERILOR

– A fost crescut plafonul până la care persoanele juridice române sunt obligate la plata acestui impozit, de la 500.000 euro la 1.000.000 euro.
– Au fost eliminate restricţiile privind eligibilitatea unor persoane juridice de a plăti acest impozit. Astfel, obţinerea de venituri din consultanţă şi management (în orice proporţie) nu mai constituie un obstacol pentru a plăti acest impozit, societăţile din domeniile: bancar, asigurări, jocuri de noroc, explorare zăcăminte petroliere şi gaze naturale, fiind eligibile şi ele pentru acest sistem de impozitare (cu condiţia ca veniturile să fie sub 1.000.000 euro/an).
– A fost eliminată posibilitatea de a opta pentru plata impozitului pe profit în situaţia în care capitalul social depăşeşte 45.000 lei.
– Cotele de impozitare au rămas aceleaşi: 1% (dacă există salariaţi), respectiv 3% (fără salariaţi) aplicate la volumul veniturilor.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

IMPOZITUL PE VENIT

– A fost scăzută cota de impozitare de la 16% la 10% pentru următoarele categorii de venituri: a) activităţi independente; b) salarii şi asimilate salariilor; c) cedarea folosinţei bunurilor; d) investiţii; e) pensii; f) activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură; g) premii; h) alte surse.
– Pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală impozitul care trebuie reţinut se stabileşte prin aplicarea cotei de impunere de 7% la venitul brut (cota anterioară era de 10%).
– Se menţine posibilitatea opţiunii pentru impunere finală a veniturilor din drepturile de proprietate intelectuală, impozitul calculându-se prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut diminuat cu cheltuielile determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.
– Au fost mărite cuantumurile deducerilor personale acordate persoanelor fizice pentru veniturile din salarii. Astfel, pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.950 lei inclusiv, deducerile personale sunt – DETALII EXTINSE DEDUCERI AICI:

a) pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere – 510 lei;
b) pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere – 670 lei;
c) pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere – 830 lei;
d) pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere – 990 lei;
e) pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere – 1.310 lei.
f) pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.951 lei şi 3.600 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţă de cele de mai sus şi se stabilesc potrivit unui tabel prevăzut în Codul fiscal.

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

1 COMENTARIU

  1. Cum credeti ca se va aplica art. din OUG 79/2017:
    „51. La articolul 146, după alineatul (5) se introduc trei noi alineate, alineatele (51)-(53), cu următorul cuprins:
    „(51) Contribuţia de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, calculată potrivit alin. (5), nu poate fi mai mică decât nivelul contribuţiei de asigurări sociale calculate prin aplicarea cotei prevăzute la art. 138 lit. a) asupra salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ.”
    ….la un salariu realizat de 200 lei brut (lucreaza 2 ore pe luna). Vor trebui oamenii ca pentru o ora pe luna sa negocieze 1000 lei salar/ora ca sa aiba de unde sa plateasca taxe fixe pe contract?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!