AcasăCodul munciiCAS și CASS - modificare importantă a Codului Fiscal (OUG 79/2017) -...

CAS și CASS – modificare importantă a Codului Fiscal (OUG 79/2017) – informații utile și oficiale

Dupa cum stiti deja, in MONITORUL OFICIAL NR. 885 din 10 noiembrie 2017, a fost publicata ORDONANŢA DE URGENŢĂ Nr. 79/2017 din 8 noiembrie 2017text integral aici – pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, numita de toata lumea – “revolutia fiscala”.

Avand in vedere cele de mai sus. va supunem atentiei un info oficial in acest sens, elaborat de AJFP Dambovita (institutie careia ii multumim pentru posibilitatea preluarii informatiilor). Speram sa va fie de folos.

CONTRIBUŢIA DE ASIGURĂRI SOCIALE (CAS)

– Cotele de contribuţii de asigurări sociale şi persoanele obligate la plata acestora se modifică, astfel – detalii si aici:

a) 25 % datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale;
b) 4 % datorată în cazul condiţiilor deosebite de muncă astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
c) 8 % datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.

– Prin urmare, pentru veniturile din salarii cota de contribuţie a angajatului la CAS va fi de 25% (anterior era de 10,5%), iar pentru angajator va fi de 4% sau 8%, în funcţie de condiţiile de muncă (anterior era de 15,8%).

– Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente, baza lunară de calcul al CAS o va reprezenta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţia. Contribuţia se va datora doar în situaţia în care venitul net realizat în anul precedent raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, va fi cel puţin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabileşte contribuţia. În caz contrar, persoana poate opta pentru plata CAS (nu este obligată).

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

CONTRIBUŢIA DE ASIGURĂRI SOCIALE DE SĂNĂTATE (CASS)

– Cota de CASS este de 10% şi se datorează de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii CASS, potrivit Codului fiscal.” detalii si aici .

– Pentru persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente, baza lunară de calcul al CASS o va reprezenta nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţia. Contribuţia se va datora doar în situaţia în care venitul net realizat în anul precedent raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, va fi cel puţin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna ianuarie a anului pentru care se stabileşte contribuţia. În caz contrar, persoana poate opta pentru plata CASS (nu este obligată).

CONTRIBUŢIA LA ŞOMAJ – se abrogă.
CONTRIBUAŢIA PENTRU CONCEDII ŞI INDEMNIZAŢII DE SĂNĂTATE – se abrogă.
CONTRIBUŢIA PENTRU ACCIDENTE DE MUNCĂ – se abrogă.
CONTRIBUŢIA LA FONDUL DE GARANTARE PENTRU PLATA CREANŢELOR SALARIALE – se abrogă

CONTRIBUŢIA ASIGURATORIE PENTRU MUNCĂ

– Angajatorii vor datora contribuţia asiguratorie pentru muncă pentru veniturile din salarii plătite angajaţilor.
– Cota contribuţiei asiguratorie pentru muncă este de 2,25%.
– Baza lunară de calcul al contribuţiei asiguratorii pentru muncă o reprezintă suma câştigurilor brute realizate din salarii şi venituri asimilate salariilor.

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

3 COMENTARII

  1. Concediile medicale lunare ale angajatilor de unde le suportam, pana acum compensam cu fondul consituit 0.85%, acum din 2.25% integral? sau mai ateptam modificari..

    Multumesc,

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!