AcasăLegislatie actualizataLegea nr. 62/2020 - facilități plata chiriei (plata chiriei către proprietari va...

Legea nr. 62/2020 – facilități plata chiriei (plata chiriei către proprietari va fi efectuată de organul fiscal teritorial competent)

Va informam pe aceasta cale ca, in Monitorul Oficial nr. 425 din 21 mai 2020, a fost publicata – Legea nr. 62 din 20 mai 2020 privind aplicarea unor facilități de la plata chiriei pentru perioada aferentă stării de urgență.

AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, VA SUPUNEM ATENTIEI CATEVA PRECIZARI SUPLIMENTARE – VIA AJFP DAMBOVITA (INSTITUTIE CAREIA II MULTUMIM PENTRU POSIBILITATEA PRELUARII INFORMATIILOR) – precum si textul integral. SPERAM SA VA FIE DE FOLOS:

– CHIRIAȘII: operatori economici, practicanți ai profesiilor liberale, entitățile juridice de drept privat a căror activitate a fost întreruptă sau ale căror venituri sau încasări au scăzut cu cel puțin 15% în luna martie 2020 față de media ultimului an calendaristic, precum și persoanele fizice afectate economic direct sau indirect în perioada stării de urgență, POT AMÂNA, fără plata de accesorii (dobânzi și penalități), PLATA CHIRIEI.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

– Plata chiriei către proprietari va fi efectuată de organul fiscal teritorial competent, la cererea chiriașilor (chiriașii vor depune o documentație inclusiv prin e-mail).

– Pot face cerere de plată proprietarii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) chiria lunară specificată în actul adițional (de amânare a plății) este mai mică sau egală cu chiria lunii februarie 2020;
b) valoarea chiriei lunare este de maximum 10.000 lei pentru operatorii economici și 2.000 lei pentru persoanele fizice (necomercianți).

– Chiriașii vor fi obligați să plătească chiriile lunare către organul fiscal teritorial competent care a achitat aceste chirii proprietarilor. Plata către organul fiscal se va face eșalonat, în rate egale, după perioada în care plata a fost amânată, până la 31 decembrie 2020.

PENTRU A DESCARCA LEGEA 62/2020 (INTEGRAL) – CLICK AICI

– Facilitățile de mai sus vizează perioada stării de urgență, precum și luna următoare celei în care a încetat starea de urgență (15 martie – 30 iunie).

– Prin derogare de la prevederile art. 84 alin. (1)-(3) din Codul fiscal, în anul 2020, nu sunt venituri impozabile veniturile din chirii aferente lunilor martie-decembrie, în situația în care proprietarii reduc chiria lunară percepută cu cel puțin 30% față de chiria lunii februarie 2020. Veniturile scutite nu intră în calculul plafonului pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS).

– Pentru proprietarii plătitori de impozit pe profit și de impozit pe veniturile microîntreprinderilor veniturile din chirii sunt impozabile doar în proporție de 80%, în situația în care chiria se reduce cu cel puțin 20% față de chiria lunii februarie 2020.

NOU – Monografie subvenții șomaj tehnic – de la colegii contabili de pe grup (cu bază legislativă) – click aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!