Inspectorii de muncă atenționează – MUNCA NEDECLARATA, UN FENOMEN EXTREM DE NOCIV

1
152

În luna iunie, în cadrul Campaniei Naționale privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitate în domeniul construcțiilor, Inspectoratul Teritorial de Muncă, prin inspectorii de muncă, a întreprins acțiuni de control la angajatorii din din fiecare judet, care prestează astfel de activități.

Acțiunea a urmărit în principal identificarea și combaterea muncii nedeclarate precum și stabilirea de măsuri care să determine angajatorii din domeniul construcțiilor să respecte prevederile legale atât în ceea ce privește domeniul relațiilor de muncă cât și în domeniul securității și sănătății în muncă.

Inspectorii de muncă au verificat aspecte cu privire la angajarea personalului, respectarea timpului de muncă și a timpului de odihnă, a repausurilor periodice precum și respectarea de către angajatori a dispozițiilor cu privire la garantarea în plată a salariului minim brut în construcții, care conform OUG 114 / 2018 este de 3000 lei.

Angajatorilor li s-a reamintit, că munca nedeclarată generează consecințe sociale și economice grave și că sunt pasibili de sancțiune.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Astfel, o persoană care prestează muncă nedeclarată nu poate beneficia de concediu de odihnă, de concediu medical, nu are siguranța plății muncii prestate pentru angajator fiindu-i îngrădit accesul la pensie sau la orice altă măsură de protecție socială.

În egală măsură și angajatorul care folosește lucrători fără forme legale are de suferit întrucât este lipsit în primul rând de posibilitatea legală de a responsabiliza pe lucrător pentru eventualele pagube pe care acesta le-ar produce fiind pasibil totodată de sancțiuni contravenționale sau chiar penale în cazul în care utilizează nelegal munca copiilor și a tinerilor.

Întrucât controalele s-au desfășurat într-o perioadă în care s-au înregistrat temperaturi extreme, angajatorii au fost atenționați că au obligații cu privire la asigurarea unor condiții adecvate de lucru, respectiv asigurarea de apă minerală, asigurarea echipamentului individual de protecție, de dușuri, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.

Notificare către Trezorerie – prin care firma optează pentru modalitatea de primire pe hârtie a extraselor de cont (model) – click aici

Pe parcursul acțiunii, au fost verificați peste 70 angajatori, iar acolo unde s-au înregistrat nereguli, inspectorii de muncă au aplicat sancțiuni, valoarea amenzilor depășind suma de 100.000 lei.

Deși, conform dispozițiilor OUG nr. 114 / 2018, salariul minim brut în domeniul construcțiilor a fost majorat începând cu luna ianuarie 2019 la suma de 3000 lei, s-a constatat că mai există angajatori și lucrători care ignoră dispozițiile legale în materie, în timpul controalelor fiind depistate persoane care prestau activitate fără forme legale, aceștia fiind de asemenea sancționați.

Sursa (cu multumiri) – Biroul de presă al ITM Arad

UTIL – Foaie de lucru (model actualizat 2019) – OPIS cu ce trebuie sa facă în fiecare lună/trimestru/an, un contabil – click aici

REVEDEȚI PREZENTAREA
Salarizare
Articolul precedentNotificare către Trezorerie – prin care firma optează pentru modalitatea de primire pe hârtie a extraselor de cont (model)
Articolul următorOUG 60/2019 – stingere obligații fiscale în sectorul energiei electrice (MO 556/2019)

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.