OMFP 1489/2018 – schimb de informații între ANAF, notari (UNNPR) şi Cadastru (ANCPI)

1
266

Va informam pe aceasta cale ca, in Monitorul Oficial nr. 205 din 7 martie 2018, a fost publicat – Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1489 din 19 februarie 2018 privind Procedura de stabilire a schimbului de informaţii între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România şi Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară .

Avand in vedere cele de mai sus, va supunem atentiei cateva precizări suplimentare – via AJFP Dambovita (institutie căreia ii multumim pentru posibilitatea preluarii informatiilor):

– Procedura reglementează:

a) Solicitarea de către notarul public a certificatului de atestare fiscală (CAF) în cazul în care se dezbate succesiunea unei persoane fizice, precum şi transmiterea certificatului de către ANAF.
b) Transmiterea de către notarul public a copiei certificatului de moştenitor în cazul în care în masa succesorală sunt cuprinse obligaţii fiscale restante şi alte creanţe bugetare.
c) Transmiterea de către oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară a copiei certificatului de moştenitor în cazul în care în masa succesorală sunt cuprinse bunuri imobile.
d) Solicitarea de către ANAF a informaţiilor din registrele naţionale notariale şi comunicarea acestora.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

– În vederea comunicării informaţiilor, Uniunea Naţională a Notarilor Publici şi oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară se vor înscrie în sistemul informatic PatrimVen.

– Ori de câte ori se dezbate succesiunea unei persoane fizice, notarul public implicat trimite Centrului Naţional de Administrare a Registrelor Naţionale Notariale (CNARNN – Infonot) din cadrul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici o solicitare pentru obţinerea certificatului de atestare fiscală. CNARNN va face solicitarea către ANAF şi va recepţiona CAF-ul prin intermediul sistemului PatrimVen.

PENTRU A DESCARCA OMFP 1489/2018 – CLICK AICI

– Pe acelaşi circuit se vor transmite de notari către ANAF şi copiile certificatelor de moştenitor (fişier PDF).

– ANAF poate solicita, prin mijloace electronice, CNARNN – Infonot informaţii din registrele naţionale notariale.

– ANAF transmite CNARNN – Infonot informaţiile cuprinse în lista debitorilor persoane fizice, ulterior publicării pe site-ul ANAF, în vederea înscrierii în Registrul Naţional Notarial de Evidenţă a Creditorilor Persoane Fizice şi pentru formularea opoziţiei la partaj sau la donaţie, după caz.

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

Anunțuri publicitare

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.