AcasăImpozite/TaxePersoana cu drept la restituirea impozitului plătit fără a fi datorat -...

Persoana cu drept la restituirea impozitului plătit fără a fi datorat – speța ANAF (2018)

Intrebare – În cazul în care un terț a efectuat plata impozitului datorat de un debitor în numele și pe seama acestuia si ulterior titlul de creanță în baza căruia s-a facut plata a fost desființat, plătitorul are dreptul la restituirea sumei plătite?

Raspuns

Potrivit Codului de procedură fiscală plata obligaţiilor fiscale poate fi efectuată în numele debitorului şi de către o altă persoană decât acesta. Codul de procedură fiscală prevede că se restituie, la cerere, contribuabilului/plătitorului orice sumă plătită sau încasată fără a fi datorată.

Astfel, in situaţia în care s-a făcut o plată fără a fi datorată, cel pentru care s-a făcut plata are dreptul la restituirea sumei respective.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

Ca urmare, în cazul în care o terță persoană a efectuat plata unui impozit datorat de către un debitor, în numele și pe seama acestuia, iar ulterior suma respectivă s-a dovedit a fi plătită sau încasată fără a fi datorată, restituirea se efectuează la cererea contribuabilului debitor.

Are dreptul la restituirea sumei respective cel pentru care s-a făcut plata și nu tertul plătitor care a făcut plată în numele și pe seama debitorului contribuabil.

Baza legalaLegea nr 207 / 2015 articolul 163 al.9, 168 a.1, 2 și 8

Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 17.08.2017 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!