Acordare de dobânzi contribuabilului/plătitorului – după anularea unui act administrativ fiscal (prin care creanțele au fost stinse)

1
208

Intrebare – Un contribuabil are dreptul la acordarea dobânzii pentru creanțele rezultate din anularea unui act administrativ fiscal prin care au fost stabilite obligaţii fiscale de plată și care au fost stinse anterior anulării ?

Raspuns

Conform Codului de procedură fiscală, în cazul creanţelor contribuabilului/plătitorului rezultate din anularea unui act administrativ fiscal prin care au fost stabilite obligaţii fiscale de plată şi care au fost stinse anterior anulării, contribuabilul/plătitorul este îndreptăţit la dobândă începând cu ziua în care a operat stingerea creanţei fiscale individualizate în actul administrativ anulat şi până în ziua restituirii sau compensării creanţei contribuabilului/plătitorului rezultate în urma anulării actului administrativ fiscal.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS) – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.

Contribuabilul/plătitorul nu are dreptul la dobânda în situaţia în care a solicitat acordarea de despăgubiri, în condiţiile Legii contenciosului administrativ, precum şi în situaţia în care decizia de impunere se anulează de organul fiscal la data depunerii declaraţiei de impunere a contribuabilului/plătitorului pentru creanţele fiscale ce au format obiectul deciziei de impunere emisă din oficiu ca urmare nedepunerii declaraţiei de impunere.

Baza legala

– Legea nr 554 / 2004 articolul 18
– Legea nr 207 / 2015 articolul 107 al.5 și 182 al.2

Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 22.09.2017 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

Anunțuri publicitare

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.