OUG 116/2017 – stimulente ANAF – 15% și baza lunara de calcul CAS asigurați 2018

1
688

Multumita colegilor de pe grupul – Contabili pe facebook – va informam ca, in Monitorul Oficial nr. 1043 din 29.12.2017 a fost publicata Ordonanța de urgență nr. 116 din 28 Decembrie 2017 (Emitent: Guvernul României) – privind unele măsuri bugetare și pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Potrivit acestei OUG – incepând cu anul 2018, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin înfiinţarea unei activităţi finanţate integral din venituri proprii, poate reţine, ca venituri proprii, o cotă de 15% din sumele stabilite prin acte administrativ-fiscale, procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor şi hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală care au la bază sesizări ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, rămase definitive în sistemul căilor de atac, reprezentând:

PENTRU TEXT INTEGRAL OUG 116/2017 – CLICK AICI

a) impozite, taxe şi contribuţii, stabilite suplimentar prin decizii de impunere, stinse prin încasare, compensare sau executare silită;
b) obligaţii fiscale accesorii stabilite de organele fiscale, stinse prin încasare, compensare sau executare silită;
c) valoarea sumelor încasate din valorificarea bunurilor confiscate prin procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală;
d) repararea prejudiciului material şi sume confiscate prin hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală care au la bază sesizări ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, stinse prin încasare, valorificare sau executare silită.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Tot in respectiva OUG se precizeaza (modif. art. 36 – Legea nr. 263/2010) – Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 6 alin. (2) o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, dar nu mai puţin decât suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale.”

UTIL – Ce trebuie făcut la începutul anului 2018 – in domeniul contabilitate, fiscalitate, salarizare/HR ? – click aici

Articolul precedentDeclarație de inactivitate – a fost publicat PDF-ul inteligent valabil 2018 (ANAF – S 1046) – pentru persoanele juridice care de la constituire nu au desfășurat activitate (în 2017)
Articolul următorDeclarația de inactivitate – care este termenul de depunere în anul 2018 (pentru raportare aferenta an 2017)

1 COMENTARIU

  1. Actul normativ este de acelai nivel , așa după cum reglementează Legea 24 din 2000, cu Legea bugetului care stabilește „folosirea” veniturilor bugetare ?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.