AcasăProfit / venitCare este tratamentul contabil si fiscal al amortizarii unui utilaj trecut in...

Care este tratamentul contabil si fiscal al amortizarii unui utilaj trecut in conservare?

Conform reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, administratorii sociatatii trebuie sa aprobe politici contabile pentru operatiunile derulate, inclusiv proceduri proprii pentru situatiile prevazute de legislatie.

In cazul entitatilor care nu au administratori, politicile contabile se aproba de persoanele care au obligatia gestionarii entitatii respective.

În cazul în care imobilizările corporale sunt trecute în conservare, în funcţie de politica contabilă adoptată, societatea înregistrează în contabilitate o cheltuială cu amortizarea sau o cheltuială corespunzătoare ajustării pentru deprecierea constatată.

Din punct de vedere fiscal, in conformitate cu prevederile Codului fiscal, in cazul in care mijloacele fixe amortizabile sunt trecute in regim de conservare, in functie de politica contabila adoptata, valoarea fiscala ramasa neamortizata la momentul trecerii in conservare se recupereaza pe durata normala de utilizare ramasa, incepand cu luna urmatoare iesirii din conservare a acestora, prin recalcularea cotei de amortizare fiscala.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Ca atare, pe perioada conservarii mijlocului fix respectiv, nu se deduce amortizarea fiscala, urmand ca valoarea fiscala ramasa neamortizata la momentul trecerii in conservare sa se recupereze pe durata normala de utilizare ramasa, incepand cu luna urmatoare iesirii din conservare a acestuia, prin recalcularea cotei de amortizare fiscala.

Baza legala

Legea nr 227 / 2015 articolul 28 alin. (12) lit k)
Ordinul ministrului finantelor publice nr 1802 / 2014 articolul pct. 61 si pct.238 alin. (4)

Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 22.08.2017 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!