AcasăNewsCe persoanele juridice au obligația de a întocmi situația privind sumele restante...

Ce persoanele juridice au obligația de a întocmi situația privind sumele restante mai vechi de 30 de zile

ANAF aduce la cunoştinţa contribuabililor faptul că, în Monitorul Oficial al României nr. 658/29.08.2016 a fost publicată OG nr.22/24.08.2016 pentru modificarea OUG nr. 77/1999 privind unele măsuri pentru prevenirea incapacităţii de plată. Acest act normativ obligă persoanele juridice, indiferent de forma de organizare şi de tipul de proprietate, să organizeze evidenţa obligaţiilor de plată şi evidenţa creanţelor, pe termene scadente, către orice creditor şi de la orice debitor.

Persoanele juridice au obligaţia de a întocmi situaţia privind sumele restante mai vechi de 30 de zile de la emiterea facturii fiscale sau de la scadenţă, dacă scadenţa este clar specificată, către orice creditor, respectiv de la orice debitor, persoană juridică cu sediul în România.

Această situaţie va cuprinde:

– elemente de identificare a calităţii de debitor: denumirea, sediul social şi codul fiscal; denumirea, sediul social şi codul fiscal ale creditorului; numărul, data emiterii, scadenţa, dacă este clar specificată, valoarea şi soldul facturii ce urmează să fie plătită creditorului;
– elemente de identificare a calităţii de creditor: denumirea, sediul social şi codul fiscal; denumirea, sediul social şi codul fiscal ale debitorului; numărul, data emiterii, scadenţa, dacă este clar specificată, valoarea şi soldul facturii ce urmează să fie încasată de la debitor.

Situaţia se va depune prin internet la adresa solicitată în acest scop, în vederea includerii în procedura de compensare a datoriilor neplătite la termenele scadente. Această situaţie se actualizează de către contribuabili, persoane juridice, în decurs de o zi lucrătoare de la momentul oricărei modificări survenite.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Personalul structurii de compensare a datoriilor din cadrul Sucursalei Bucureşti a Centrului de Pregătire pentru Personalul din Industrie – CPPI Buşteni, instituţie publică subordonată Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, este obligat să asigure păstrarea, stocarea şi utilizarea informaţiilor, datelor şi situaţiilor comunicate de operatorii economici în condiţii de confidenţialitate şi siguranţă, în scopurile prevăzute de prezenta ordonanţă, pentru prevenirea producerii unor prejudicii sau a lezării intereselor de orice natură a acestora.

Actul normativ menţionat actualizează şi valoarea amenzilor pentru neîndeplinirea prevederilor legale şi reţinem faptul că reprezintă contravenţii dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiuni, următoarele fapte:

a) neţinerea şi neactualizarea de către persoana juridică, a evidenţei obligaţiilor de plată şi a evidenţei creanţelor, pentru care amenda este de la 500 la 1.000 lei;
b) netransmiterea de către persoana juridică, prin internet, la adresa dedicată în acest scop, a situaţiei, fapt ce se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 5.000 lei;
c) nerespectarea îndatoririlor referitoare la confidenţialitatea informaţiilor, datelor şi situaţiilor, sancţionabile cu amendă de la 1.000 la 5.000 lei.

Dispoziţiile care stabilesc şi sancţionează contravenţii intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării prezentei ordonanţe în Monitorul Oficial al României.

În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a acestui act normativ, Guvernul va adopta o hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a OG nr. 77/1999 cu modificările şi completările ulterioare.

Sursa (cu multumiri) – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!