AcasăTVA - modificari si noutatiBaza de impozitare TVA - onorarii avocați asistență judiciară (oficial ANAF)

Baza de impozitare TVA – onorarii avocați asistență judiciară (oficial ANAF)

Intrebare – Cum se determină taxa pe valoarea adăugată pentru onorariile plătite avocaților înregistrați în scopuri de TVA, desemnati de instanță să asigure asistență judiciară, atunci când la stabilirea onorariilor nu se face nici o menţiune cu privire la taxă?

Raspuns

Conform prevederilor Codului fiscal, baza de impozitare a taxei pe valoarea adăugată pentru prestări de servicii este constituită din tot ceea ce constituie contrapartida obţinută sau care urmează a fi obţinută de prestator din partea beneficiarului sau a unui terţ, inclusiv subvenţiile direct legate de preţul acestor operaţiuni.

Potrivit prevederilor din normele metodologice de aplicare a titlului VII din Codul fiscal, contrapartida unei prestări de servicii trebuie considerată ca incluzând deja taxa pe valoarea adăugată, taxa determinându-se prin aplicarea procedeului sutei mărite, respectiv 20 x 100 / 120 în cazul cotei standard, în orice situaţie în care contrapartida nu este stabilită de părţi, ci este stabilită prin lege, prin licitaţie, printr-o hotărâre a instanţei, sau alte situaţii similare, şi include taxa sau nu există nicio menţiune cu privire la taxa pe valoarea adăugată.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Prin urmare, pentru onorariile plătite avocaților înregistrați în scopuri de TVA, desemnați de instanță să asigure asistență judiciară, atunci când la stabilirea onorariilor nu se face nici o menţiune cu privire la taxa pe valoarea adăugată, se consideră că onorariul stabilit de instanță include deja taxa, situație în care taxa pe valoarea adăugată se determină prin aplicarea procedeului sutei mărite, respectiv 20 x 100 / 120 x onorariul stabilit..

Baza legala

– Ordonanta de urgenta a guvernului nr 51 / 2008 cu modificarile si completarile ulterioare articolul art. 37, art. 38 alin. (3) lit.c)
– Legea nr 227 / 2015 articolul art.286 alin.(1)
– Hotararea guvernului nr 1 / 2016 articolul pct. 36 lit. b) alin. 3

Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 28.06.2016 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura