AcasăReglementari contabileMFP vrea modificarea si completarea OMFP 3055/2009 (proiect in dezbatere)

MFP vrea modificarea si completarea OMFP 3055/2009 (proiect in dezbatere)

Pe site-ul oficial al MFP a fost publicat un proiect Ordin al Ministrului Finanţelor Publice pentru modificarea şi completarea unor reglementări contabile, practic a OMFP 3055/2009 – text integral – materialul supus dezbaterii fiind atasat acolo în data de 08.12.2010.

In continuare puteti lectura modificarile propuse (la baza articolului, dupa textul referatului), iar continutul Referatului de Aprobare il gasiti in continuare.

Potrivit Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată, Ministerul Finanţelor Publice elaborează reglementările contabile aplicabile operatorilor economici şi, de asemenea, actualizează permanent reglementările contabile aplicabile acestora. Prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3055/2009 au fost aprobate Reglementările contabile conforme cu directivele europene, în vigoare de la 1 ianuarie 2010.

Unul dintre aspectele cuprinse în reglementările menţionate se referă la informaţiile care trebuie prezentate în notele explicative la situaţiile financiare anuale, referitor la părţile afiliate. Prin Directiva 2006/46/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 iunie 2006, transpusă în reglementările naţionale, s-a stabilit că părţile legate au aceeaşi semnificaţie ca în standardele internaţionale de contabilitate.

Prin Regulamentul Comisiei nr. 632/2010 a fost aprobat standardul revizuit IAS 24 “Prezentarea informaţiilor privind părţile afiliate”, cu aplicare cel mai târziu de la data începerii primului exerciţiu financiar care debutează după 31 decembrie 2010.

În aceste condiţii, reglementările contabile în vigoare trebuie modificate corespunzător noii interpretări date părţilor afiliate. Reglementările contabile trebuie să cuprindă tratamente contabile pentru toate operaţiunile care se derulează. O asemenea categorie se referă la achiziţii de afaceri în condiţii avantajoase pentru cumpărător, pentru care trebuie stabilit un tratament contabil unitar. În mod corespunzător, situaţiile financiare anuale trebuie să evidenţieze informaţiile aferente acestor operaţiuni.

De asemenea, în alte reglementări în vigoare se face trimitere la reglementările contabile abrogate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3055/2009, respectiv reglementările contabile aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1752/2005. Astfel, prin proiectul de ordin se prevede ca în Reglementările contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului economiei şi finanţelor nr. 1969/2007, trimiterea la Reglementările contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene, prevăzute în anexa la Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.752/2005, cu modificările şi completările ulterioare, să se înlocuiască cu trimiterea la Reglementările contabile conforme cu Directiva a patra a Comunităţilor Economice Europene, prevăzute în Anexa la Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3055/2009.

via – http://www.mfinante.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!