AcasăNewsComunicatul oficial privind instituirea declaratiei unice privind obligatiile de plată a contributiilor...

Comunicatul oficial privind instituirea declaratiei unice privind obligatiile de plată a contributiilor sociale si evidenta nominala a persoanelor asigurate

Guvernul a aprobat ieri, în primă lectură, modificarea Codului Fiscal în sensul instituirii declaraţiei unice cu privire la obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, a anunţat primul-ministru Emil Boc. „Este un pas important pe calea debirocratizării şi simplificării procedurilor administrative din România, în vederea sprijinirii mediului de afaceri pe această componentă”, a declarat primul-ministru.

Premierul a explicat că, dacă în prezent, contribuabilul trebuie să completeze cinci declaraţii, din care două le depune la ANAF, iar câte una la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Casa de Pensii şi Agenţia de Şomaj, începând cu ianuarie 2011 se va institui o declaraţie unică pentru contribuţii sociale şi impozit pe venit, care va fi depusă la ANAF, urmând ca Administraţia Fiscală să transmită datele necesare celorlalte instituţii(evidenţa nominală a asiguraţilor).

„Persoana juridică nu va mai fi nevoită să stea la coadă la fiecare dintre aceste case de asigurări de sănătate, de şomaj sau de pensii pentru depunerea de declaraţii. Mai mult, va fi posibil ca aceste declaraţii să fie depuse de acasă, în format electronic, astfel încât persoana juridică să nu mai fie obligată să meargă nici măcar la Finanţe pentru a le depune fizic, într-un singur loc”, a explicat premierul Emil Boc.

Şeful Executivului a menţionat că a fost adoptată astăzi şi forma declaraţiei unice, pentru a se pregăti cadrul tehnic de implementare, astfel încât contribuţiile aferente lunii ianuarie să se plătească până în 25 februarie 2011 potrivit acestui sistem.

La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a subliniat că prin modificarea Codului fiscal se simplifică procedura de stabilire şi de plată a contribuţiilor sociale, prima declaraţie unică urmând să fie depusă până la 25 februarie 2011.

ARUNCA O PRIVIRE LA MODUL CUM O SA ARATE D 112 – CLICK AICI

Primul-ministru Emil Boc a menţionat că în prezent se plătesc următoarele contribuţii: pentru sănătate, angajatorul plăteşte 5,2%, angajatul 5,5%; pentru şomaj, angajatorul şi angajatul plătesc câte 0,5%, la pensii, angajatorul contribuie cu 20,8% iar angajatul cu 10,5%. De asemenea, la Fondul de Garantare pentru plata creanţelor salariale angajatorul plăteşte 0,25%, iar contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale este pentru angajator între 0,15% şi 0,85%, în funcţie de risc. Contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate este plătită de angajator şi este de 0,85%, iar impozitul pe venit de 16%.

„Făcând un calcul simplu, dacă o persoană juridică stătea aproximativ câte o oră la sănătate, o oră la şomaj, o oră la pensii, deci, în fiecare lună, câte trei ore. Aceste ore nu le va mai pierde ci, dimpotrivă, acest timp este salvat”, a mai spus primul-ministru.

VEZI CE MODIFICARI VREA GUVERNUL LA CODUL FISCAL INCEPAND CU 2011 – CLICK AICI

via – gov.ro


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

2 COMENTARII

  1. Am o nelamurire apropo de asta.

    Eu sunt PFA. Momentan platesc CAS 31,3% din salariul minim pe economie.
    Cand va fi implementat sistemul declaratiei unice voi fi nevoit sa platesc 31,3% din venitul realizat lunar, declarat la ANAF? Sau pot opta sa raman in continuare asigurat la Casa de Pensii pentru venitul minim pe economie, cel obligatoriu acum?

    Personal, mi se pare o forma de jaf. Chiar si ce se intampla in momentul asta. Mai ales in conditiile in care in unele luni (chiar) am venit 0.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura