La transferul dreptului de proprietate sau al dezmembrămintelor acestuia prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii, persoane fizice datorează impozit pentru veniturile realizate.
Iata in continuare cateva precizari cu privire la procedura de calcul.
Impozitul se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii orientative stabilite prin expertiza întocmită de Camera Notarilor Publici, impozitul se va calcula la nivelul valorii stabilite prin expertiză, cu excepţia tranzacţiilor încheiate între rude ori afini până la gradul al II-lea inclusiv, precum şi între soţi, caz în care impozitul se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate.
În cazul proprietăţilor imobiliare transferate cu titlu de aport la capitalul social, valoarea la care se va stabili impozitul este aceea din actul prin care s-a realizat aducerea bunului imobil ca aport în natura la capitalul social.
La schimb imobiliar, impozitul se calculează la valoarea fiecăreia din proprietăţile imobiliare transmise. În cazul schimbului unui bun imobil, proprietate imobiliară, cu un bun mobil, impozitul se calculează la valoarea bunului imobil, calitatea de contribuabil fiind a persoanei fizice care transmite proprietatea imobiliară.
Camerele Notarilor Publici vor actualiza cel puţin o dată pe an expertizele privind valoarea de circulaţie a bunurilor imobile, care vor fi comunicate la direcţiile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice. Impozitul se va calcula şi se va încasa de notarul public pe chitanţă sau bon fiscal înainte de autentificarea actului sau, după caz, întocmirea încheierii de finalizare a succesiunii.
Impozitul poate fi plătit de către contribuabil la notar fie în numerar, la sediul biroului notarului public, fie prin virament bancar, într-un cont al biroului notarial. În cazul plăţii impozitului prin virament bancar, dovada achitării se face cu ordinul de plată.
Documentul de plată a impozitului de către contribuabil se va menţiona în încheierea de autentificare, respectiv în încheierea de finalizare a procedurii succesorale şi în certificatul de moştenitor.
Impozitul calculat şi încasat de notarii publici se declară prin formularul 100 „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat” la rândul 18 „Impozit pe venituri din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal” şi se virează până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut, integral la bugetul de stat.
Notarii publici au obligaţia să depună semestrial, în format electronic, pe suport magnetic sau optic, însoţit de formatul hârtie, semnat şi ştampilat conform legi, formularul 208 „Declaraţie informativă privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal” până la data de 25 a lunii următoare încheierii fiecărui semestru, la organul fiscal teritorial în raza căruia sunt înregistraţi.
DE VAZUT SI ARTICOLELE:
– Termen plata impozit in cazul veniturilor din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal – link
– Obiectul transferului dreptului de proprietate, in cazul veniturilor din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal – link
– Obligatii, definitii, termeni in cazul veniturilor din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal – link
– Cote de impunere in cazul veniturilor din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal – link
– Exceptii de la plata impozitului, in cazul veniturilor din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal – link
Sursa – finantevalcea.ro
Baza legală:
– art. 77 indice 1-3 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
– pct. 151 indice 2-7 din Hotărârea Guvernului nr. 44/2004 privind Normele Metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003;
– OMEF nr. 1.706 şi Ministerul Justiţiei nr. 1.889/C din 30 mai 2008 privind aprobarea procedurilor de stabilire, plată şi rectificare a impozitului pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal şi a modelului şi conţinutului unor formulare prevăzute la Titlul III din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
[…] DE VAZUT SI ARTICOLELE: – Termen plata impozit in cazul veniturilor din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal – link – Obiectul transferului dreptului de proprietate, in cazul veniturilor din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal – link – Obligatii, definitii, termeni in cazul veniturilor din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal – link – Cote de impunere in cazul veniturilor din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal – link – Exceptii de la plata impozitului, in cazul veniturilor din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal – link – Procedura de calcul a impozitului in cazul veniturilor din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal – link […]
[…] veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal Formular 208 – detalii aici – aferente sem. I 2010 – de catre notarii publici, conform C.F.art.773 si OMEF/OMJ […]
Buna Ziua
Prieten meu are o casa la Medies Vii.
Cum poate sa plateste impozitul locale când locuieste în Franta.
Poate sa plateste impozitul la Satu Mare (pe net “plata online”) ????????????? prin virament bancar ? cum poate sa plateste????
nu aveţi o idee ???????????
Multumesc pentru raspunsi
La revedere
@nadine – am inteles ca in perioada urmatoare o sa fie posibil acest lucru. deja a aparut o aplicatie pentru asa ceva – numita Ordin de plata in cont tranzitoriu pentru persoane fizice (OPTT 2011) – pe care o gasiti aici – http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsitentaContribuabili_r/programeutile/programe_OPFV.htm