Impunerea castigurilor determinate din transferul valorilor mobiliare ale societatilor inchise

0
183

În cazul câştigurilor determinate din transferul valorilor mobiliare ale societăţilor închise, şi din transferul părţilor sociale, obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului revine dobânditorului.
Calculul şi reţinerea impozitului de către dobânditor se efectuează la momentul încheierii tranzacţiei, pe baza contractului încheiat între parţi. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 16% asupra câştigului, la fiecare tranzacţie, impozitul fiind final.

Transmiterea dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare sau a părţilor sociale trebuie înscrisă în registrul comerţului şi/sau în registrul asociaţilor/acţionarilor, după caz, operaţiune care nu se poate efectua fără justificarea virării impozitului la bugetul de stat. Termenul de virare a impozitului este până la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra părţilor sociale sau a valorilor mobiliare la registrul comerţului ori în registrul acţionarilor, după caz, indiferent dacă plata titlurilor respective se face sau nu eşalonat;

Pierderile rezultate din tranzacţiile cu părţi sociale şi valori mobiliare, în cazul societăţilor închise, nu sunt recunoscute din punct de vedere fiscal, nu se compensează şi nu se reportează.

Persoanele juridice au obligaţia depunerii la organul fiscal în raza căruia sunt înregistrate formularul 205 „Declaraţie informativă privind impozitul reţinut pe veniturile cu regim de reţinere la sursă, pe beneficiari de venit”- până la 28 februarie a anului următor, reţinerii impozitului.

URMARITI SI ARTICOLELE:
– Impunerea veniturilor din dobanzi – link
– Impunerea castigului din transferul titlurilor de valoare – link

sursa – finantevalcea.ro

Articolul precedentAcum suntem peste 2.300 pe grupul de contabilitate „contacafe_club”
Articolul următorTermen limita azi 15.03.2010 pentru urmatoarele declaratii si situatii

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.