Schimbarea perioadei fiscale in cazul microintreprinderilor

0
223

În situaţia în care în cursul anului fiscal una dintre condiţiile privind numărul de salariaţi şi structura capitalului social nu mai este îndeplinită, contribuabilul trebuie să înştiinţeze organul fiscal cu privire la modificarea tipului de impozit datorat prin depunerea declaraţiei de menţiuni, formular 010, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, până la data de 31 ianuarie a anului următor.

Prin actualizarea vectorului fiscal se va modifica şi perioada fiscală atât în ceea ce priveşte declararea şi plata impozitului pe veniturile din salarii prevăzut prin formularul 100 “Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”, cod 14.13.01.99/bs, cât şi declararea contribuţiilor sociale datorate de angajator; reţinute de la asiguraţi şi a contribuţiei angajatorilor la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale prevăzute prin formularul 102 “Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale”, cod 14.13.01.40.

Termenul de depunere a declaraţiilor şi de plată a impozitului pe salarii şi a contribuţiilor sociale va fi lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei la care se referă, începând cu 1 ianuarie a anului următor.

În situaţia în care în cursul anului fiscal una dintre condiţiile privind realizarea de venituri mai mari de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 50% inclusiv, nu mai este îndeplinită, contribuabilul trebuie să înştiinţeze organul fiscal cu privire la modificarea tipului de impozit datorat prin depunerea declaraţiei de menţiuni, formular 010, până la data 10 inclusiv a lunii următoare celei în care s-a depăşit plafonul, devenind plătitor de impozit pe profit din trimestrul în care una din condiţiile menţionate ma sus nu mai este îndeplinită.
Urmare a actualizării vectorului fiscal, perioada fiscală atât în ceea ce priveşte declararea şi plata impozitului pe veniturile din salarii prevăzut prin formularul 100 “Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”, cod 14.13.01.99/bs, cât şi declararea contribuţiilor sociale datorate de angajator; reţinute de la asiguraţi şi a contribuţiei angajatorilor la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale prevăzute prin formularul 102 “Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale”, cod 14.13.01.40 va fi luna calendaristică începând cu trimestrul următor celui în care s-a depăşit plafonul sau ponderea veniturilor.

Termenul de depunere a declaraţiilor şi de plată a impozitului pe salarii şi a contribuţiilor sociale va fi lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei la care se referă.

Baza legală:
– Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 927/.2003,
– Hotărârea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 112/2004.

Sursa – finantevalcea.ro

Articolul precedentModificarea perioadei fiscale la taxa pe valoarea adaugata
Articolul următorInfo util microintreprinderi 2009

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.