AcasăCECCARPrecizari cu privire la examenul de aptitudini CECCAR - pentru 2009

Precizari cu privire la examenul de aptitudini CECCAR – pentru 2009

In anul 2009 examenul de aptitudini (final de stagiu) se va desfasura dupa cum urmeaza:
– 11 octombrie 2009, proba scrisa;
– 18 octombrie 2009, proba orala.

PENTRU STAGIARII DIN ANUL III DE STAGIU:

Conform Regulamentului de stagiu sustinerea examenului de aptitudini se face dupa efectuarea stagiului, intr-o perioada de maxim 4 ani de la promovarea examenului de acces. Deasemenea in conformitate cu Regulamentul pentru efectuarea stagiului si examenul de aptitudini in vederea accesului la calitatea de expert contabil si de contabil autorizat, cei in cauza au obligatia ca pana la data depunerii dosarului:
– sa aiba depuse toate cele 6 rapoarte semestriale, inclusiv raportul de stagiu;
– sa aiba efectuate in fiecare an de stagiu 4 zile de pregatire tehnica si 2 zile de pregatire deontologica.
– sa aiba achitata anual cotizatia de stagiu

Stagiarii care mai au restante in ceea ce priveste obligatiile prevazute mai sus sunt asteptati la sediul fiecarei filiale pana cel tarziu la data de 17 iulie pentru a-si clarifica situatia.
Stagiarii care au sustinut examenul de acces la profesie, categoria contabili autorizati cu studii superioare vor sustine examenul de aptitudini la categoria experti contabili, conform Deciziei Consiliului Superior al Corpului publicata in M.O nr. 161 din 07-03-2007, cu conditia intocmirii si prezentarii unui raport semestrial in domeniul Expertizei contabile si al Auditului financiar.

PENTRU STAGIARII CUPRINSI IN PROGRAMUL INTENSIV DE PRACTICA:

Conform Regulamentului pentru efectuarea stagiului si examenul de aptitudini in vederea accesului la calitatea de expert contabil si de contabil autorizat, art. 2, alin. 4: “contabilii autorizaţi, membri activi ai Corpului, cu o vechime de cel puţin 2 ani, pot fi supuşi unui program intensiv de practică şi pot susţine examenul de aptitudini în primele 6 luni de la data promovării examenului de admitere la stagiu pentru accesul la profesia de expert contabil
In vederea finalizarii programului intensiv de practica cei in cauza sutn rugati sa participe la pregatirea tehnica si deontologica conform graficului transmis prin e-mail. Deasemena pana cel tarziu la data de 31 iulie 2009 acestia trebuie sa depuna 3 rapoarte (lucrari) (din cele 3 rapoarte unul trebuie sa se refere la activitatea de expertiza contabila si unul la activitatea de audit)

PENTRU STAGIARII CARE SE INCADREAZA IN PREVEDERILE ART. 43 DIN REGULAMENT:

Conform Regulamentului pentru efectuarea stagiului si examenul de aptitudini in vederea accesului la calitatea de expert contabil si de contabil autorizat, art. 43:
“(1) Activitatea desfasurata intr-o societate de profil membra a Corpului, în calitate de angajat, este recunoscuta ca perioada de stagiu efectuat, în ceea ce priveste lucrarile profesionale si pregatirea tehnică; la cerere, la implinirea perioadei de 3 ani, persoanele respective pot solicita organizarea zilelor de pregătire deontologica, in vederea sustinerii examenului de aptitudini.
(2) Cererea trebuie să conţină toate informaţiile necesare, susţinute cu documente, care sa dea posibilitatea directorului executiv al filialei sa se asigure ca persoana în cauza a obtinut pregatirea profesionala si tehnica necesară (anexa nr. 13).”

Data de desfasurare a cursurilor de pregatire deontologica va va fi comunicata prin e-mail.


Dosarul de inscriere la examenul de aptitudini va cuprinde:

* cerere tip pentru inscriere la examen;
* copie legalizata de pe certificatul de admitere la stagiu, emis de comisia de examinare pentru accesul la profesie;
* certificat de stagiu (anexa nr. 11) – de la filiala;
* copie legalizata de pe diploma de studii universitare (diploma licenta legalizata sau adeverinta licenta legalizata). Pentru stagiarii cu studii medii copie legalizata de pe diploma de bacalaureat
* cazier judiciar cu termen de valabilitate neexpirat;
* adeverinta medicala din care sa rezulte ca solicitantul are capacitate de exercitiu deplina (medic psihiatru sau neurolog);
* raport de stagiu (anexa nr. 9) – pentru stagiarii care efectueaza stagiul pe langa tutori;
* 2 fotografii;
* copie chitanta taxa examen (taxa examen: experti contabili – 175 euro; contabili autorizati studii medii – 125 euro)
* copie BI / CI.

Dosarele candidatilor vor fi preluate la sediul fiecarei filiale in perioada 01 iulie 2009 – 01 septembrie 2009.

Stagiarii care doresc efectuarea unui curs de pregatire in vederea sustinerii examenului de aptitudini pot intreba la sediul fiecarei filiale pentru a afla detalii despre acest lucru.

Informatii via
ceccarbh.ro


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura