AcasăGeneralCodul fiscal, modificat impotriva legii

Codul fiscal, modificat impotriva legii

Regulile fiscale ale Romaniei au fost modificate ilegal de cel putin doua ori in ultima vreme, sustin reprezentanti ai mediului privat.
Potrivit prevederilor legale, Codul fiscal nu poate fi modificat decit printr-o lege data cu sase luni inainte de intrarea ei in vigoare. In schimb, Guvernul a modificat prevederile fiscale aproape in fiecare luna, incepind din decembrie, in special prin ordonante de urgenta. Asa s-a ajuns ca astazi o importanta parte a Codului fiscal pentru 2007, adoptat aproximativ corect in august 2007, sa nu mai fie valabila.
La articolul 4 din Codul fiscal, privind procedura de modificare a sa, scrie ca orice prevedere se schimba si se completeaza numai prin lege. In plus, orice modificare sau completare la Cod intra in vigoare in prima zi a anului urmator celui in care a fost adoptata prin lege.
La sfirsitul saptaminii trecute, Ministerul Finantelor a obtinut de la Guvern aprobarea unui proiect de ordonanta, ce schimba prevederile din Codul fiscal, cu incepere de la 15 aprilie. Acesta ar fi doar unul dintre aspectele in care legea nu a fost respectata tocmai de catre autoritati.
„Codul fiscal, ca lege, nu s-a schimbat. Insa regulile fiscale din Cod au fost modificate decisiv de ordonante de urgenta. Una este cea referitoare la reintroducerea sistemului de plata a TVA in vama pe importurile din state non-UE. Codul fiscal spune ca orice modificare fiscala de anul acesta intra in vigoare de la 1 ianuarie anul viitor. Or, prevederea legata de TVA din vama intra la 15 aprilie, anul acesta“, ne-a declarat Gilda Lazar, Corporate Affairs Director la JTI Romania.
Firmele care deruleaza importuri non-UE vor plati, de la data amintita, TVA in vama, fiind vorba in fapt despre o revenire la regulile de dinainte de aderare.
Legalitatea acestui proiect al Finantelor mai poate fi pusa la indoiala pentru ca nu respecta Legea transparentei. „Nu a fost pus pentru dezbatere publica pe site-ul Ministerului Finantelor, unde trebuia tinut cel putin o luna, potrivit legii“, a mai spus reprezentantul JTI. „Daca ei, care fac legile, nu le respecta, ce pretentii mai pot avea la ceilalti actori din economie?“, a conchis Gilda Lazar.

Schimbari pe toate taxele importante
De aceeasi maniera a fost adoptata o alta ordonanta de urgenta, in ultimele zile ale anului trecut: Ordonanta de Urgenta nr. 110 din 21 decembrie. Modificarile au vizat prevederile referitoare la impozitul pe profit, impozitul pe venit, impozitul pe veniturile microintreprinderilor, taxa pe valoarea adaugata si taxa de prima inmatriculare.

„Stabilitatea Codului este afectata“
Consultantul fiscal Gabriel Biris, Managing Partner al firmei Biris Goran, spune ca e greu de catalogat drept ilegal ce a facut Guvernul, atita timp cit autoritatile au ales calea ordonantei de urgenta. Constitutia permite Guvernului sa emita ordonante de urgenta ori de cite ori considera ca are de-a face cu o situatie extraordinara.
„Nu se poate spune ca e ilegal ce-au facut cu aceste doua ordonante. Constitutia le permite. Insa este mai mult decit evident ca stabilitatea Codului fiscal este afectata“, a spus Biris.
Legat de articolul nr. 4 al Codului, expertul fiscal a explicat ca acesta poate fi usor ocolit, mentionindu-se in textul ordonantei ca „se face derogare de la articolul nr. 4 al Codului fiscal“. Si contabilii se pling. „Codul fiscal trebuia sa aiba continuitate. Asta era menirea lui atunci cind a fost facut. Iata ca zilele acestea, noi, contabilii, facem eforturi imense pentru a ne adapta la multele si rapidele modificari fiscale. Ne e greu chiar si noua, expertilor“, ne-a declarat Emil Florita, director al Corpului Expertilor Contabili (CECCAR) din Bucuresti


via – www.adrese-utile.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!