ITM (info oficial) – zilele libere plătite de angajator pentru a supraveghea copii în situațiile în care cursurile se suspendă

0
772

Părinții care au copii în vârstă de până la 12 ani, precum şi cei care au în întreţinere copii sau adulţi cu handicap cuprinşi într-o formă de învăţământ, pot beneficia, din nou, de zilele libere plătite de angajator pentru a-i supraveghea în situațiile în care cursurile se suspendă, pe toată durata anului școlar 2021-2022, potrivit Ordonanței de Urgență nr.110/02.10.2021.

Actul normativ stabilește că unul dintre părinți va putea solicita angajatorului său, printr-o cerere și o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, zile libere plătite pentru supravegherea copiilor atunci când cursurile sunt suspendate sau limitate ca urmare a îmbolnăvirilor provocate de virusul SARS-CoV-2.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

Aceste zile pot fi cerute doar în situațiile în care cursurile sunt limitate sau se suspendă pe perioada stării de alertă şi după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului şcolar 2021-2022, fără a se include vacanţele.

Părinții pot beneficia de prevederile acestei ordonanțe doar în situațiile în care cursurile sunt limitate sau se suspendă ca urmare a unui ordin al ministerului educației, în cazul în care limitarea sau suspendarea activităților didactice se stabilește prin hotărâre a comitetului județean pentru situații de urgență, la propunerea consiliului de administrație al unității de învățământ/de educație timpurie antepreșcolară, pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenței cumulate la nivelul localității, respectiv de decizia conducerii unității/instituției de învățământ, în cazul în care limitarea sau suspendarea activităților didactice se stabilește ca urmare a apariției cazurilor de îmbolnăvire în unitatea de învățământ.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Zilele libere plătite se acordă părinților care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

• au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ;
• celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere;
• locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemuncă.

Pentru fiecare zi liberă, părintelui i se acordă o indemnizație în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

📌 Care este termenul transmitere în Revisal a modificărilor la salariul minim din 2022 – 20 de zile lucrătoare (calculate începând cu 01 ianuarie 2022) 📌 – click aici

Indemnizaţia este în sumă brută fiind supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale, în condiţiile Codului fiscal.

OUG nr.110/2021 prevede că “angajatorul este obligat să acorde zilele libere dacă angajatul solicită acest drept în baza prevederilor prezentei ordonanțe de urgență”. Totuși, există o serie de domenii de activitate în care, prin excepție, acordarea acestor zile libere este condiționată de acordul angajatorului. Aceste domenii sunt: sistemul naţional de apărare, ordine publică și securitate naţională, sistemul sanitar public, sistemului energetic naţional, unităţile cu foc continuu, unitățile din reţeaua de: transport feroviar, aprovizionarea populaţiei cu gaze, energie electrică, căldură şi apă, comerţ alimentar, etc.

Prevederile OUG nr.110/2021 se aplică tuturor angajaților din sectorul public și privat.

✅ Codul Muncii sau Legea 53/2003 – versiunea actualizată la luna OCTOMBRIE 2021 (editabil și gratuit) ✅ – click aici

Sursa (cu multumiri) – ITM Salaj

REVEDEȚI PREZENTAREA
ITM
Articolul precedentStabilirea salariului de bază minim brut sub nivelul celui prevăzut de HG nr. 1071/2021 – nivel contravenții (sancțiuni)
Articolul următorComunicat nou ITM – modificările aduse Codului Muncii prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 117/2021
itm-info-oficial-zilele-libere-platite-de-angajator-pentru-a-supraveghea-copii-in-situatiile-in-care-cursurile-se-suspendaPărinții care au copii în vârstă de până la 12 ani, precum şi cei care au în întreţinere copii sau adulţi cu handicap cuprinşi într-o formă de învăţământ, pot beneficia, din nou, de zilele libere plătite de angajator pentru a-i supraveghea în situațiile în...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.