AcasăTVA - modificari si noutatiNorme mecanism special TVA privind importul - care sunt modificările aduse de...

Norme mecanism special TVA privind importul – care sunt modificările aduse de OPANAF nr. 1019/2021 (oficial)

Dupa cum stiti deja, in Monitorul Oficial nr. 652 din 01 iulie 2021, a fost publicat Ordinul președintelui ANAF nr. 1019 din 30 iunie 2021 – pentru aprobarea Normelor privind autorizarea și utilizarea mecanismului special pentru declararea și plata TVA la import, modelul și conținutul declarației speciale de TVA.

AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, VA SUPUNEM ATENTIEI UN INFO UTIL – 🔍 VIA AJFP DAMBOVITA 🔍 (INSTITUTIE CAREIA II MULTUMIM PENTRU POSIBILITATEA PRELUARII INFORMATIILOR). SPERAM SA VA FIE DE FOLOS (atentie si la resursele din articol).

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

Prin O.U.G. nr. 59/2021 a fost introdus în legislația privind TVA mecanismul special pentru declararea și plata TVA la import (art. 315^3 din Codul fiscal).

Pe scurt, mecanismul special pentru declararea și plata TVA la import presupune următoarele:

– mecanismul se aplică doar pentru importul bunurilor (mai puțin a celor accizabile) în loturi cu o valoare de maximum 150 euro;
– mecanismul este opțional, putând a fi folosit de persoana care prezintă bunurile în vamă în numele persoanei căreia îi sunt destinate acestea pe teritoriul României;
– utilizarea mecanismului se poate face doar după obținerea unei autorizații de la vamă și sub rezerva constituirii unei garanții;
– pentru determinarea TVA în cadrul acestui mecanism se folosește doar cota standard de TVA (19%);

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

– persoana care prezintă bunurile în vamă trebuie să depună lunar la vamă, în format electronic, o declaraţie specială de TVA lunară şi să plătească TVA încasată în luna calendaristică de raportare până la termenul de plată aplicabil plăţii taxelor la import care fac obiectul amânării plăţii, respectiv cel târziu în a şaisprezecea zi a lunii următoare lunii calendaristice de raportare.
– declaraţia specială de TVA trebuie să conţină informaţii referitoare la valoarea totală a TVA încasată în luna calendaristică de raportare.
– persoanele care utilizează prezentul mecanism special trebuie să ţină registre ale operaţiunilor reglementate de acest mecanism special

Prin ordin a fost detaliată procedura de autorizare și de utilizare a mecanismului special, precum și modelul declarației speciale de TVA.

Procedura, respectiv mecanismul special, sunt destinate a fi folosite practic de „operatorii poștali” (înregistrați în scopuri de TVA în România) pentru importul de pachete sub 150 euro. Aceștia vor încasa TVA de la destinatari (persoanele care practic sunt obligate la plata TVA), îl vor declara pe declarația specială în vamă și îl vor plăti în contul bancar al biroului vamal.

🔍 ALTE RESURSE UTILE – DIN ULTIMA PERIOADA: 🔍

💡 – ATENTIE – Modificări prevederi TVA (după data de 01.07.2021) – tabel comparativ, prevederi vechi si prevederi noi (oficial ANAF) 🔍 – click aici
💡 – Care este numărul de zile lucrătoare (și ore) pentru luna IUNIE 2021 – pentru CIM cu normă întreagă sau CIM cu timp parțial (util)
click aici
💡 – CNAS (oficial) – noi reglementări privind modul de acordare a concediilor medicale – CLICK AICI
💡 – Legea nr. 168/2021 – aprobare OUG nr. 163/2020 (posibilitate cumpărare vechime muncă, pentru pensie) – CLICK AICI


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Dupa cum stiti deja, in Monitorul Oficial nr. 652 din 01 iulie 2021, a fost publicat Ordinul președintelui ANAF nr. 1019 din 30 iunie 2021 - pentru aprobarea Normelor privind autorizarea și utilizarea mecanismului special pentru declararea și plata TVA la import, modelul...Norme mecanism special TVA privind importul - care sunt modificările aduse de OPANAF nr. 1019/2021 (oficial)
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura