Dupa cum stiti, in Monitorul Oficial nr. 656 din 2 iulie 2021, a fost publicat – Ordinul președintelui ANAF nr. 922 din 14 iunie 2021 – pentru aprobarea Normelor metodologice privind realizarea supravegherii şi controlului vamal ulterior.
AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, VA SUPUNEM ATENTIEI UN INFO UTIL – 🔍 VIA AJFP DAMBOVITA 🔍 (INSTITUTIE CAREIA II MULTUMIM PENTRU POSIBILITATEA PRELUARII INFORMATIILOR). SPERAM SA VA FIE DE FOLOS (atentie si la resursele din articol):
✅ ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE “SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!
Activitatea de supraveghere şi control vamal ulterior se exercită de Direcţia generală a vămilor din cadrul ANAF prin Direcţia supraveghere şi control vamal şi prin structurile aflate în coordonarea acesteia pe linie de specialitate din cadrul direcţiilor regionale vamale, respectiv serviciile de supraveghere şi control vamal şi birourile vamale.
Echipa de control vamal ulterior este formată de regulă din două persoane.
Înaintea desfăşurării unui control vamal ulterior programat la sediul operatorului economic, echipa de control are obligaţia să înştiinţeze, în scris, persoana supusă controlului în legătură cu acţiunea care urmează să se desfăşoare, prin transmiterea unui aviz de control. Persoana supusă controlului vamal ulterior poate solicita, în scris, autorităţii vamale care a emis avizul de control amânarea datei de începere a controlului o singură dată, pentru motive justificate. Amânarea nu poate depăşi 30 de zile.
IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI
Acţiunile de control vamal ulterior se pot desfăşura în următoarele forme:
a) control general, care reprezintă activitatea de verificare a tuturor operaţiunilor vamale pentru o perioadă determinată.
b) control parţial, care reprezintă activitatea de verificare a uneia sau mai multor operaţiuni vamale pentru o perioadă determinată.
În realizarea atribuţiilor, structurile de supraveghere şi control vamal ulterior pot efectua un control fără înştiinţarea prealabilă a persoanei controlate, denumit control inopinat. Controlul inopinat constă în:
a) verificarea faptică şi documentară, în principal, ca urmare a unor informaţii cu privire la existenţa unor fapte de încălcare a legislaţiei vamale sau a altor dispoziţii aplicabile;
b) verificarea documentelor şi operaţiunilor vamale ale unei persoane, în corelaţie cu cele deţinute de o altă persoană sau entitate supusă unui control vamal;
c) constatarea, analizarea şi evaluarea unui risc vamal specific.
💡 ATENTIE – Modificări prevederi TVA (după data de 01.07.2021) – tabel comparativ, prevederi vechi si prevederi noi (oficial ANAF) 🔍 – click aici
La finalizarea controlului inopinat se încheie un proces-verbal de control. Un exemplar al procesului-verbal de control se comunică persoanei controlate.
Echipele de control întocmesc următoarele acte de control, după caz:
a) proces-verbal de control;
b) proces-verbal intermediar;
c) proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor;
d) decizie de regularizare a situaţiei.