ITM (oficial – iunie 2021) – precizări cu privire la protecția angajaților pe timp de caniculă, dar si posibile controale

0
1128

Având în vedere temperaturile ridicate înregistrate în ultimele zile, Inspectoratele Teritoriale de Muncă readuc în atenția angajatorilor obligațiile legale pe care aceștia le au cu privire la asigurarea măsurilor de protecție în ceea ce-i privește pe angajați.

Prin urmare, în cazul în care temperatura exterioară a aerului depășește +37 sau corelat cu condiții de umiditate mare este atins acest nivel, angajatorii au obligația de a lua măsuri corespunzătoare care să conducă la ameliorarea condițiilor de muncă și care să asigure menținerea stării de sănătate a salariaților.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

Astfel, pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă se impun a fi luate următoarele măsuri :

– reducerea intensității și ritmului activităților fizice;
– alternarea efortului dinamic cu cel static;
– asigurarea ventilației la locul de muncă, iar acolo unde procesul de lucru permite, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer;
– asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri / persoană / schimb;
– asigurarea de dușuri precum și asigurarea echipamentului individual de protecție;

Ce trebuie să se afișeze la orice magazin/punct de lucru (actualizat 2021) – afișe obligatorii pentru entități (in funcție de cazuistică) – click aici

Totodată, pentru a preveni îmbolnăvirile cauzate de munca în condiții de temperaturi ridicate, este obligatoriu ca angajații să fie examinați medical atât la angajare cât și periodic, avându-se în vedere posibilitatea de reducere a programului de lucru sau chiar schimbarea locului de muncă, în cazul persoanelor cu afecțiuni sau care au contraindicații de a desfășura activitate la temperaturi ridicate.

ITM reaminteste angajatorilor și angajaților că în această perioadă nu trebuie neglijate nici măsurile menite să limiteze infectarea cu virusul COVID – 19.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Pentru a preveni producerea unor evenimente nedorite ce se pot solda cu victime, inspectorii de muncă din domeniul securității și sănătății în muncă vor efectua controale la angajatori, atât pentru a informa cât și pentru a verifica respectarea obligațiilor legale pe care aceștia le au.

Atragem atenția că nerespectarea dispozițiilor legale în materie, constituie contravenție, amenzile aplicabile fiind cuprinse între 1500 lei și 2500 lei, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât sa fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni.

Sursa (cu multumiri) – Biroul de presă al ITM Arad

REVEDEȚI PREZENTAREA
Inspectia Muncii
Articolul precedentITM (oficial) – revenirea din telemuncă. Ce modificări trebuie efectuate, ce masuri se pot lua?
Articolul următorNoi recomandări de la ITM cu privire la protecția angajaților pe timp de caniculă – si info nivel amenzi (iun. 2021)
itm-oficial-iunie-2021-precizari-cu-privire-la-protectia-angajatilor-pe-timp-de-canicula-dar-si-posibile-controaleAvând în vedere temperaturile ridicate înregistrate în ultimele zile, Inspectoratele Teritoriale de Muncă readuc în atenția angajatorilor obligațiile legale pe care aceștia le au cu privire la asigurarea măsurilor de protecție în ceea ce-i privește pe angajați. Prin urmare, în cazul în care temperatura exterioară...

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.