Plata TVA importuri de medicamente – răspuns oficial de la ANAF (speță)

0
333

Intrebare – Taxa aferentă importurilor de medicamente efectuate în perioada pentru care s-a instituit starea de urgență și în următoarele 30 de zile calendaristice de la data încetării stării de urgență, pentru care importatorul persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA a beneficiat de măsura amânării la plată, se achită efectiv organelor vamale după expirarea perioadei?

Raspuns

Prin derogare de la prevederile Codului fiscal, nu se face plata efectivă la organele vamale de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care importă medicamente, echipamente de protecţie şi maşini de producţie măşti de protecţie, alte dispozitive sau echipamente medicale şi materiale sanitare, care pot fi utilizate în prevenirea, limitarea, tratarea şi combaterea COVID-19, în perioada pentru care s-a instituit starea de urgenţă şi în următoarele 30 de zile calendaristice de la data încetării stării de urgenţă.

Lista bunurilor pentru care nu se face plata efectivă a TVA la organele vamale se regăsește în Anexa la ordonanța de urgență.Taxa aferentă acestor importuri se evidenţiază de către importatori în decontul de TVA, atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă, în limitele şi în condiţiile stabilite de Codul fiscal.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

Prin urmare, taxa aferentă importurilor de medicamente efectuate în perioada pentru care s-a instituit starea de urgență și în următoarele 30 de zile calendaristice de la data încetării stării de urgență, pentru care importatorul persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA a beneficiat de măsura amânării la plată, nu se achită efectiv organelor vamale în perioada pentru care s-a instituit starea de urgenţă şi în următoarele 30 de zile calendaristice de la data încetării stării de urgenţă, ci se evidențiază în decontul de taxă, atât ca taxă colectată, cât și ca taxă deductibilă.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Baza legala

– Legea nr 227 / 2015 articolul 326
– Ordonanta de urgenta a guvernului nr 33 / 2020 articolul 2

🔍 ANAF – noi prevederi privind regimul fiscal al cheltuielilor cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infecției COVID-19 🔍 – CLICK AICI

SURSA – ANAF.RO – Speta publicata la data 17.03.2021

REVEDEȚI PREZENTAREA
SPV ANAF
Articolul precedentCare sunt contribuabilii care au obligația întocmirii anuale a dosarului prețurilor de transfer?
Articolul următorCare este tratamentul fiscal al cheltuielilor cu testele COVID suportate de angajator pentru salariați?
Intrebare - Taxa aferentă importurilor de medicamente efectuate în perioada pentru care s-a instituit starea de urgență și în următoarele 30 de zile calendaristice de la data încetării stării de urgență, pentru care importatorul persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA...plata-tva-importuri-de-medicamente-raspuns-oficial-de-la-anaf-speta

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.