Procedură înregistrare TVA (2021) – ce noutăți a adus Ordinul Președintelui ANAF nr. 239/2021

3
4870

Dupa cum stiti, din articolul de ieri, in Monitorul Oficial nr. 182 din 23 februarie 2021, a fost publicat Ordinul Președintelui ANAF nr. 239 din 17 februarie 2021TEXT INTEGRAL – pentru aprobarea Procedurii de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 316 alin. (1) lit. a), b) sau c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, VA SUPUNEM ATENTIEI O SINTEZA UTILA – 🔍 VIA AJFP DAMBOVITA 🔍 (INSTITUTIE CAREIA II MULTUMIM PENTRU POSIBILITATEA PRELUARII INFORMATIILOR). SPERAM SA VA FIE DE FOLOS (atentie si la resursele din articol).

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

🎯 ÎNREGISTRARE TVA ÎNAINTE DE A ÎNCEPE ACTIVITATEA

Persoana impozabilă care solicită înregistrarea în scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal depune la organul fiscal competent, după caz:

a) cererea de înregistrare în scopuri de TVA (formular 098), în cazul persoanelor impozabile care sunt supuse înmatriculării la registrul comerţului (SRL, SA); cererea se depune în aceeaşi zi cu depunerea la registrul comerţului a cererii de înmatriculare;
b) declaraţia de înregistrare fiscală (010, 070), în cazul persoanelor impozabile care nu sunt supuse înmatriculării la registrul comerţului (asociații, fundații etc); declarația se depune cu ocazia primei înregistrări fiscale, de regulă cu ocazia înființării, iar solicitarea de înregistrare în scopuri de TVA se face prin completarea rubricii „Date privind vectorul fiscal”, secţiunea TVA din declarație.

🔍 Înregistrarea în scopuri de TVA se consideră valabilă începând cu data comunicării certificatului de înregistrare în scopuri de TVA.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

🎯 ÎNREGISTRARE TVA DUPĂ CE A ÎNCEPUT ACTIVITATEA

Persoana impozabilă care solicită înregistrarea în scopuri de TVA potrivit dispozițiilor art. 316 alin. (1) lit. b) sau lit. c) din Codul fiscal, depune la organul fiscal competent declaraţia de menţiuni, având completată rubrica „Date privind vectorul fiscal”, secţiunea TVA.

🔍 După emiterea certificatului de înregistrare în scopuri de TVA pentru persoanele impozabile care au solicitat înregistrarea potrivit art. 316 alin. (1) lit. b) sau c) din Codul fiscal, compartimentul de specialitate verifică dacă persoana impozabilă este declarată ca inactiv fiscal. Dacă persoana impozabilă care solicită înregistrarea în scopuri de TVA este declarată ca inactiv fiscal, compartimentul de specialitate întocmește Decizia de anulare a înregistrării în scopuri de TVA. Data anulării înregistrării în scopuri de TVA este aceeași cu data înregistrării în scopuri de TVA.

În situația în care persoana impozabilă care solicită înregistrarea în scopuri de TVA nu este declarată inactiv fiscal, compartimentul de specialitate verifică dacă persoana impozabilă se încadrează în situațiile de anulare a înregistrării în scopuri de TVA, prevăzute la art. 316 alin. (11) lit.c) din Codul fiscal (fapte în cazierul fiscal). Dacă persoana impozabilă care solicită înregistrarea în scopuri de TVA sau asociaţii/administratorii persoanei impozabile au înscrise în cazierul fiscal infracţiuni şi/sau faptele prevăzute la art. 4 alin. (4) lit. a) din O.G. nr. 39/2015, compartimentul de specialitate întocmește Decizia de anulare a înregistrării în scopuri de TVA. Data anulării înregistrării în scopuri de TVA este aceeași cu data înregistrării în scopuri de TVA.

📌 Plafoane/praguri fiscale 2021 – pe fiecare impozit/taxa/contribuție (inclusiv termene ANAF și declarații de depus) 📌 – CLICK AICI

Organul fiscal comunică persoanei impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (1) lit. b) sau c) din Codul fiscal, după caz:

a) Certificatul de înregistrare în scopuri de TVA – dacă persoana impozabilă solicitantă nu îndeplinește niciuna din condițiile de anulare a înregistrării în scopuri de TVA prevăzute la art.316 alin.(11) lit.a) sau c) din Codul fiscal,
b) Certificatul de înregistrare în scopuri de TVA împreună cu Decizia de anulare a înregistrării în scopuri de TVA – dacă persoana impozabilă îndeplinește una din condițiile de anulare a înregistrării în scopuri de TVA prevăzute la art.316 alin.(11) lit.a) sau c) din Codul fiscal.
Înregistrarea în scopuri de TVA se consideră valabilă începând cu prima zi a lunii următoare celei în care persoana impozabilă solicită înregistrarea.

✅ ANAF (oficial) – reguli noi de impozitare a unor venituri din închirieri, începând cu data de 01.01.2021 ✅ – click aici

REVEDEȚI PREZENTAREA
Materiale ANAF/MFP
Articolul precedentANAF (oficial) – 1 martie 2021, termen limita pentru depunerea formularului 205 (cine depune, cine nu depune)
Articolul următorDepunerea F 207 – declarația informativă privind impozitul reținut la sursă/veniturile scutite pe beneficiari de venit nerezidenți
procedura-inregistrare-tva-2021-ce-noutati-a-adus-ordinul-presedintelui-anaf-nr-239-2021Dupa cum stiti, din articolul de ieri, in Monitorul Oficial nr. 182 din 23 februarie 2021, a fost publicat Ordinul Președintelui ANAF nr. 239 din 17 februarie 2021 - TEXT INTEGRAL - pentru aprobarea Procedurii de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată,...

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.