AcasăCodul munciiITM - afecțiunile musculo-scheletice, una din cele mai frecvente probleme de sănătate...

ITM – afecțiunile musculo-scheletice, una din cele mai frecvente probleme de sănătate cu care se confrunta lucrătorii

Începând cu luna iulie 2020 inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratelor Teritoriale de Muncă – au întreprins vizite de lucru și de inspecție la angajatorii de pe raza fiecarui județ, pe parcursul lor fiind verificat modul de identificare a riscurilor care provoacă afecțiuni musculo-scheletice (AMS) precum și măsurile luate în vederea prevenirii acestora.

Acțiunea derulată s-a adresat atât angajatorilor din sectorul public cât și celor din sectorul privat, din diferite domenii de activitate, care au un număr însemnat de locuri de muncă cu probabilitate crescută de apariție a afecțiunilor musculo-scheletice.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

Accentul s-a pus în special pe sensibilizarea factorilor implicați în procesul muncii, aceștia fiind informați cu precădere despre importanța adoptării măsurilor de combatere a afecțiunilor musculo-scheletice la locul de muncă.

Afecțiunile musculo-scheletice afectează de regulă spatele, gâtul, umerii, membrele superioare, membrele inferioare, în această categorie intrând și leziunile sau afecțiunile articulațiilor precum și a altor țesuturi.

Astfel, problemele de sănătate pot varia de la dureri și disconfort minor, până la afecțiuni mai grave care necesită repaus și tratament medical sau chiar infirmitate, soldată cu abandonarea activității profesionale.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Majoritatea afecțiunilor musculo-scheletice profesionale se dezvoltă în timp, acestea neavând o cauza unică, fiind adesea provocate de diverși factori care acționează combinat.

Printre cauzele mai des întâlnite se numără manipularea maselor prin mișcări de aplecare și răsucire, mișcări repetitive sau energice, poziții incomode, statice, munca accelerată, șederea sau statul în picioare pe perioadă îndelungată în aceeași poziție.

Pentru o radiografiere clară a situației locurilor de muncă cu un astfel de risc, inspectorii de muncă au solicitat lucrătorilor, sub protecția anonimatului, completarea unor chestionare de evaluare a gradului de conștientizare a condițiilor de muncă și a riscurilor la locul de muncă.

📌 OMFP nr. 2814/2020 – modificări noi la Declarația/Formularul 112 (MO nr. 1005/29.10.2020) 📌 – click aici

Analiza acestor chestionare a permis stabilirea de măsuri pentru înlăturarea neconformităților evidențiate, pentru identificarea măsurilor ce pot fi luate pentru a preîntâmpina aceste afecțiuni ale organismului și nu în ultimul rând găsirea de soluții pentru reintegrarea în muncă a celor care suferă deja de afecțiuni musculo-scheletice.

Analizând interesul arătat atât de către lucrători cât și de către angajatori, putem conchide că acțiunea desfășurată de inspectorii de muncă și-a atins obiectivele propuse, fiind conștientizată unanim importanța combaterii cauzelor care generează apariția afecțiunilor musculo-scheletice, consecința directă fiind îmbunătățirea vieții lucrătorilor și creșterea randamentului în procesul muncii.

🔵 ANAF – care sunt modificările aduse de OUG nr. 181/2020 (in ceea ce privește prorogarea termenelor) 🔵 – CLICK AICI

Sursa (cu multumiri) – ITM Arad

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!