Impozit pe venit din transfer proprietăților imobiliare din patrimoniul personal – speță ANAF (august 2020)

0
941

Intrebare – În cazul obținerii de venituri din vânzarea din patrimoniul personal, în cadrul procedurii de executare silită, a mai multor proprietăţi imobiliare deținute în coproprietate de către două persoane fizice, aceștia declară veniturile împreună sau fiecare coproprietar în parte?

Raspuns

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici

Vânzarea bunurilor imobile în urma executării silite se încadrează în categoria transferului proprietăților imobiliare din patrimoniul personal prin alte proceduri decât cea notarială sau judecătorească, caz în care Codul fiscal prevede că contribuabilul are obligaţia de a declara venitul obţinut în maximum 10 zile de la data transferului, la organul fiscal competent, în vederea calculării impozitului, prin depunerea formularului 209 „Declaraţie privind veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal”.

Persoanele fizice care realizează venituri din transferul mai multor proprietăţi imobiliare din patrimoniul personal trebuie să depună câte o declaraţie pentru fiecare transfer.

În cazul în care proprietăţile imobiliare din patrimoniul personal transferate sunt deţinute în coproprietate, declaraţia se depune de fiecare coproprietar, persoană fizică, corespunzător cotei de deţinere.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

În cazul în care nu sunt precizate cotele, se prezumă că fiecare coproprietar deţine o cotă egală cu a celorlalţi.

Baza legala

– Legea nr 227 / 2015 articolul 111 al.6
– Ordinul ministrului finantelor publice nr 1022/2562 / 2016 articolul anexele nr. 2, 3 si 8

Speta publicata la data 31.08.2020

🎯 UTIL – TOATE SPETELE RECENTE DE LA ANAF – CLICK AICI 🎯

REVEDEȚI PREZENTAREA
Spete ANAF
Articolul precedentOFICIAL – tutorial depunere Schema ajutor Măsura 1 „MICROGRANTURI”
Articolul următorDecontare 41,5% – precizări importante pentru angajatorii care declara trimestrial obligațiile fiscale aferente veniturilor din salarii si asimilate salariilor

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.