Măsuri de protecție a lucrătorilor pe timp de caniculă – INFO OFICIAL ITM (amenzi aplicabile 2020)

0
823

Inspectorii de muncă din cadrul ITM-urilor – Serviciul Securitate și Sănătate în Muncă, readuc în atenția angajatorilor, obligațiile legale pe care le au cu privire la măsurile de protecție ale lucrătorilor, în perioadele cu temperaturi ridicate.

Astfel, în cazul în care temperatura exterioară a aerului depășește +37o sau corelat cu condiții de umiditate mare este atins acest nivel, angajatorii au obligația de a lua măsuri corespunzătoare care să conducă la ameliorarea condițiilor de muncă și care să asigure menținerea stării de sănătate a salariaților.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici

⚠️ Astfel, se impun a fi luate următoarele măsuri : ⚠️

– reducerea intensității și ritmului activităților fizice;
– alternarea efortului dinamic cu cel static;
– asigurarea ventilației la locul de muncă, iar acolo unde procesul de lucru permite, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer;
– asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri / persoană / schimb;
– asigurarea de dușuri precum și asigurarea echipamentului individual de protecție;

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Totodată, pentru a preveni îmbolnăvirile cauzate de munca în condiții de temperaturi ridicate, salariații vor fi examinați medical atât la angajare cât și periodic, avându-se în vedere posibilitatea de reducere a programului de lucru sau chiar schimbarea locului de muncă, în cazul salariaților cu afecțiuni sau care au contraindicații de a desfășura activitate la temperaturi ridicate.

ITM reaminteste angajatorilor și lucrătorilor că în această perioadă nu trebuie neglijate nici măsurile necesar a fi luate în vederea prevenirii infectării cu virusul COVID – 19:

🔵 spălarea mâinilor cu apă și săpun cât mai des posibil sau dezinfectarea cu un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool;
🔵 efectuarea triajului epidemiologic la locul de muncă;
🔵 utilizarea măștilor de protecție;
🔵 evitarea contactului cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
🔵 acoperirea gurii, nasului, în caz de tuse sau strănut;
🔵 dezinfectarea periodică a suprafețelor de contact cu soluții pe bază de clor sau alcool;

INFORMARE PRIVIND RISCURILE LA EXPLOZIE – CLICK AICI

În vederea evitării evenimentelor nedorite ce se pot solda cu victime, în următoarea perioadă, inspectorii de muncă vor efectua controale la angajatori, pentru a verifica respectarea obligațiilor legale pe care aceștia le au.

ITM atrage atenția că nerespectarea dispozițiilor legale în materie, constituie contravenție, amenzile aplicabile fiind cuprinse între 1500 lei și 2500 lei, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât sa fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni.

Sursa (cu multumiri) – Biroul de presă al ITM Arad

REVEDEȚI PREZENTAREA
ITM
Articolul precedentDespăgubirile sub forma daunelor morale sunt scutite de la plata impozitului pe venit?
Articolul următorCota redusă de 5% TVA facturi de avans livrare locuință – speță oficiala ANAF (iunie 2020)
Inspectorii de muncă din cadrul ITM-urilor – Serviciul Securitate și Sănătate în Muncă, readuc în atenția angajatorilor, obligațiile legale pe care le au cu privire la măsurile de protecție ale lucrătorilor, în perioadele cu temperaturi ridicate. Astfel, în cazul în care temperatura exterioară a aerului...masuri-de-protectie-a-lucratorilor-pe-timp-de-canicula-info-oficial-itm-amenzi-aplicabile-2020

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.