AcasăCodul munciiCalculul obligațiilor fiscale în cazul indemnizațiilor acordate pe perioada stării de urgenta...

Calculul obligațiilor fiscale în cazul indemnizațiilor acordate pe perioada stării de urgenta – precizări ANAF

Calculul obligațiilor fiscale, în cazul indemnizației lunare acordată profesioniștilor potrivit OUG 30/2020 (cu excepția celei de care beneficiază persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005), avocaților şi persoanelor care obțin venituri din drepturi de autor – se efectuează de către persoanele fizice beneficiare prin aplicarea cotelor de impozit (10%), contribuției de asigurări sociale (CAS25%) şi contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS -10%), asupra indemnizației brute încasate de la agențiile pentru plați si inspecție socială județene.

Pentru calculul impozitului pe venit se aplică regulile prevăzute la art. 78 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, adică prevederile referitoare la stabilirea impozitului pentru veniturile din salarii obținute din afara funcției de bază.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Obligațiile fiscale menționate se declară prin Declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice si se plătesc de către persoanele fizice beneficiare până la data de 15 martie 2021.

În cazul indemnizației de care beneficiază persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005, precum si al celei acordată sportivilor, calculul, reținerea si plata impozitului pe venit (10%), a contribuției de asigurări sociale (25%) si a contribuției de asigurări sociale de sănătate(10%) se realizează de către cooperația cu care persoanele au încheiate convenții individuale, respectiv de structura sportivă, în calitate de plătitori, din indemnizația brută încasată de la agențiile pentru plați şi inspecție socială județene.

HG nr. 340/2020 – modificări norme Cod Fiscal (TVA – criterii noi la evaluarea riscului fiscal) – click aici

Pentru calculul impozitului pe venit se aplică regulile prevăzute la art. 78 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, adică prevederile referitoare la stabilirea impozitului pentru veniturile din salarii obținute din afara funcției de bază.

Obligațiile fiscale se declară de către plătitorii veniturilor prin D112, până pe 25 a lunii următoare celei în care se încasează de la Agenţia judeţeană pentru plăţi şi inspecţie socială.

OPANOFM nr. 389/2020 – model nou Declarație, Cerere și Listă (pentru angajatori) – recuperare sume datorită închiderii temporare a unităților de învățământ – click aici

Baza legală: OUG 53/2020 – TEXT INTEGRAL – privind modificarea şi completarea unor acte normative privind măsuri de protecţie socială determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 publicată în Monitorul Oficial 325/21.04.20202

Sursa (cu multumiri) – Compartiment comunicare (Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Calculul obligațiilor fiscale, în cazul indemnizației lunare acordată profesioniștilor potrivit OUG 30/2020 (cu excepția celei de care beneficiază persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005), avocaților şi persoanelor care obțin venituri din drepturi de autor - se efectuează...Calculul obligațiilor fiscale în cazul indemnizațiilor acordate pe perioada stării de urgenta - precizări ANAF
error: Conținutul este protejat !!