AcasăTVA - modificari si noutatiCare sunt modificările impuse de noua HG 340/2020 (aducerea criteriilor de risc...

Care sunt modificările impuse de noua HG 340/2020 (aducerea criteriilor de risc TVA în norme)

Dupa cum stiti, in Monitorul Oficial nr. 0364 din 06 Mai 2020, a fost publicata Hotărârea Guvernului României nr. 340 din 30 Aprilie 2020TEXT INTEGRAL AICI – pentru modificarea și completarea titlului VII „Taxa pe valoarea adăugată“ din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016.

AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, VA SUPUNEM ATENTIEI CATEVA PRECIZARI SUPLIMENTARE – VIA AJFP DAMBOVITA (INSTITUTIE CAREIA II MULTUMIM PENTRU POSIBILITATEA PRELUARII INFORMATIILOR). SPERAM SA VA FIE DE FOLOS:

Prin Legea nr. 172/2019 pentru modificarea Codului fiscal, au fost aduse modificări art. 316 alin. (9) și (11) din Codul fiscal, potrivit cărora criteriile pentru evaluarea riscului fiscal în vederea înregistrării/anulării înregistrării în scopuri de TVA trebuie stabilite prin normele metodologice.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Având în vedere faptul că criteriile pentru evaluarea riscului fiscal în cazul persoanelor impozabile, societăți cu sediul activităţii economice în România, înfiinţate în baza Legii societăţilor nr. 31/1990, care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, erau stabilite prin ordin al președintelui ANAF, a fost necesară modificarea normelor în vederea respectării noilor dispoziții ale art. 316 alin. (9) și (11) din Codul fiscal.

Totodată, au fost introduse prevederi tranzitorii pentru soluționarea cererilor de înregistrare în scopuri de TVA depuse și nesoluționate până la data intrării în vigoare a noilor prevederi, fiind precizat că acestea vor fi soluționate conform legislației în vigoare la data depunerii acestora.

ATENȚIE – comunicat ANPIS pentru rezolvare mesaj prin care vi se solicită documente suplimentare (aici.gov.ro) – CLICK AICI

Reamintim faptul că organele fiscale competente nu înregistrează în scopuri de TVA societățile comerciale care prezintă risc fiscal ridicat (calculat în baza criteriilor de risc). Evaluarea riscului unei societăți comerciale se face atunci când aceasta depune cererea de înregistrare în scopuri de TVA:

a) odată cu depunerea documentației de înființare la Registrul comerțului (prin Formularul 098);
b) după începerea activității, dacă cifra de afaceri realizată în cursul unui an calendaristic este inferioară plafonului de scutire (300.000 lei/an), dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă. În aceasta situație evaluarea riscului se face:

Termen pentru depunerea solicitărilor pentru șomaj tehnic (ANOFM) și indemnizații de sprijin (plătite prin AJPIS-uri) – click aici

– după înregistrarea în scopuri de TVA în situația în care societatea depune Formularul 010 + „Declaraţie pe propria răspundere pentru înregistrarea în scopuri de TVA” (DPR);în acest caz înregistrarea se face chiar în ziua depunerii formularului 010, evaluarea riscului urmând a se face într-un termen de 15 zile (PROCEDURĂ SIMPLIFICATĂ).Atragem atenția asupra importanței faptului de a se declara și de a se completa în mod corect informațiile din DPR, întrucât, pe lângă consecinţele de natură penală, falsul în declaraţii atrage încadrarea în categoria de risc fiscal ridicat.
– înaintea înregistrării în scopuri de TVA în situația în care societatea depune doar Formularul 010 (POCEDURĂ STANDARD);

ANPIS (oficial) – procedura de completare a cererii (se poate scrie de mână pe o foaie albă și apoi atașa la PDF) – click aici

c) după ce înregistrarea în scopuri de TVA a fost anulată de ANAF din cauza riscului fiscal ridicat.

Totodată, evaluarea riscului societăților comerciale deja înregistrate în scopuri de TVA, se face și periodic, în urma selecţiei efectuate conform criteriilor specifice, în mod automat, prin intermediul aplicaţiei informatice dezvoltate la nivel central.

În vederea compatibilizării legislației naționale cu dispozițiile Directivei TVA și cu jurisprudența relevantă a Curții de Justiție a Uniunii Europene, pentru evitarea continuării procedurii de infringement, s-au modificat și completat prevederile pct. 86 din Normele metodologice, în sensul:

– eliminării referirilor la pietrele semiprețioase, astfel încât acestea vor intra sub incidența regimului special pentru bunurile second-hand în condițiile prevăzute de Codul fiscal și de normele metodologice;
– armonizării dispozițiilor Normelor metodologice care vizează obiectele care conțin metale prețioase sau pietre prețioase, cu prevederile art. 311 alin. (1) din Directiva TVA, astfel cum au fost interpretate prin decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene (C – 154/17).

AJOFM (oficial) – cum evitam erorile lunii martie, în privința documentelor aferente șomajului tehnic – CLICK AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Dupa cum stiti, in Monitorul Oficial nr. 0364 din 06 Mai 2020, a fost publicata Hotărârea Guvernului României nr. 340 din 30 Aprilie 2020 - TEXT INTEGRAL AICI - pentru modificarea și completarea titlului VII „Taxa pe valoarea adăugată“ din Normele metodologice de aplicare...Care sunt modificările impuse de noua HG 340/2020 (aducerea criteriilor de risc TVA în norme)
error: Conținutul este protejat !!