AcasăCodul munciiÎncadrarea pe piața muncii a cetățenilor din state non UE - în...

Încadrarea pe piața muncii a cetățenilor din state non UE – în atenția inspectorilor de munca

În perioada 14 – 18 noiembrie 2019, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratelor Teritoriale de Muncă – au luat parte la Campania Națională privind verificarea modului în care angajatorii de pe raza fiecărui județ respectă prevederile legale cu privire la încadrarea cetățenilor străini pe piața muncii din România.

Campania s-a derulat la nivel național, sub coordonarea Inspecției Muncii și a avut, ca de fiecare dată, un dublu rol, atât de informare cât și de control.

Angajatorilor li s-a readus în atenție că au obligația să obțină aviz de angajare de la Serviciul pentru Imigrări al Județului, înainte de încheierea contractului individual de muncă și evident, înainte de primirea la muncă a cetățenilor străini non UE.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Deși timpul dedicat acțiunii a fost relativ limitat, inspectorii de muncă au reușit în cele cinci zile de campanie să verifice un număr semnificativ de angajatori.

S-a urmărit cu precădere identificarea cazurilor de muncă nedeclarată prestată de străini, dacă acestora le este garantat în plată salariului de bază minim brut pe țară precum și dacă sunt respectate dispozițiile legale care reglementează timpul de muncă și de odihnă.

Întrucât la 90% din angajatorii verificați au fost constatate neconformități, ITM apreciaza că este nevoie de mai multă aprofundare și implicare, atât din partea angajatorilor cât și a lucrătorilor, care să asigure creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța respectării prevederilor legale care reglementează angajarea străinilor pe piața muncii.

NOU – Aplicație pentru calculul la zi al dobânzilor și penalităților – pentru aducerea la cunoștința persoanei care a predat actele cu întârziere – CLICK AICI

În acest sens, inspectorii de muncă au dispus măsuri de remediere a deficiențelor constatate, măsuri necesar a fi duse la îndeplinire în termenul stabilit, pentru diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea regimului străinilor pe teritoriul României.

Readucem în atenția angajatorilor că neîndeplinirea sau îndeplinirea parțială a măsurilor dispuse atrage răspunderea contravențională, amenzile de care sunt pasibili fiind cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

SURSA INFO – Biroul de presă al ITM Arad

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
În perioada 14 – 18 noiembrie 2019, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratelor Teritoriale de Muncă - au luat parte la Campania Națională privind verificarea modului în care angajatorii de pe raza fiecărui județ respectă prevederile legale cu privire la încadrarea cetățenilor străini...Încadrarea pe piața muncii a cetățenilor din state non UE - în atenția inspectorilor de munca
error: Conținutul este protejat !!