Regim TVA achiziție servicii acces la un sistem informatic european – răspuns oficial

1
311

Intrebare – O persoană juridică neimpozabilă și neînregistrată în scopuri de TVA în România care achiziționează servicii electronice ce constau în acordarea dreptului de acces la un sistem informatic de verificare a unor produse comercializate în România de la un prestator stabilit și înregistrat în alt stat membru pentru aplicarea regimului special pentru servicii electronice, are obligația plății TVA pentru această achiziție?

Raspuns

Potrivit definiției din Codul fiscal serviciile furnizate pe cale electronică includ serviciile prevăzute în Anexa II a Directivei 112 şi la art. 7 alin. (1) din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, care constau în furnizarea și găzduirea de site-uri de Internet, mentenanță la distanță a programelor și echipamentelor; furnizarea de software și actualizarea acestora; furnizarea de imagini, texte și informații și punerea la dispoziție a unor baze de date; (…).Conform prevederilor din Codul fiscal, locul de impunere al serviciilor furnizate pe cale electronică către o persoană neimpozabilă este locul unde beneficiarul este stabilit, îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Potrivit prevederilor din Codul fiscal, în cazul în care prestarea de servicii este realizată de o persoană impozabilă care nu este stabilită în România și nu este considerată a fi stabilită pentru respectivele prestări de servicii pe teritoriul României, nu este înregistrată în România în scopuri de TVA și nu aplică unul dintre regimurile speciale prevăzute de Codul fiscal, persoana obligată la plata taxei este persoana juridică neimpozabilă, stabilită în România, indiferent dacă este sau nu înregistrată în scopuri de TVA, care este beneficiar al unor prestări de servicii care au loc în România,

Prin urmare, persoana juridică neimpozabilă și neînregistrată în scopuri de TVA în România care achiziționează servicii electronice ce constau în acordarea dreptului de acces la un sistem informatic de verificare a unor produse comercializate în România de la un prestator stabilit și înregistrat în alt stat membru pentru aplicarea regimului special pentru servicii electronice, nu are obligația plății TVA pentru această achiziție, întrucât obligația plății TVA îi revine prestatorului care aplică regimul special pentru servicii electronice înregistrat în alt stat membru.

Baza legala – Legea nr 227 / 2015 articolul 266 alin. 38, art. 278 alin. 5 lit. h pct. 3, art. 307 alin. 6, art. 316 alin. 5

Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 17.10.2018 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)

REVEDEȚI PREZENTAREA
Spete ANAF
Articolul precedentPanou de înștiințare (model) – obligatoriu în cazul lipsei autorizației de securitate la incendiu (se afișează în dreptul intrărilor în spatiile respective)
Articolul următorSinteza săptămânii 23.09.2019 – 27.09.2019 – modele plăcuțe/panouri obligatoriu de afișat, noi spețe de la ANAF (TVA), informații utile contabili, etc.
regim-tva-achizitie-servicii-acces-la-un-sistem-informatic-european-raspuns-oficialIntrebare - O persoană juridică neimpozabilă și neînregistrată în scopuri de TVA în România care achiziționează servicii electronice ce constau în acordarea dreptului de acces la un sistem informatic de verificare a unor produse comercializate în România de la un prestator stabilit și înregistrat...

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.