AcasăCodul munciiInspecția Muncii - transmiterea în Revisal a modificărilor la salariul minim -...

Inspecția Muncii – transmiterea în Revisal a modificărilor la salariul minim – în termen de 20 de zile lucrătoare, calculate începând cu 1 ianuarie 2019

Având în vedere cele mai recente acte normative, cu impact în domeniul muncii, aplicabile începând cu 1 ianuarie 2019, inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu, face următoarele precizări: „Avertizăm agenții economici că transmiterea în Revisal a modificărilor contractelor individuale de muncă, survenite în urma majorării salariului minim brut pe ţară garantat în plată, trebuie făcută în termen de 20 de zile lucrătoare, calculate începând cu 1 ianuarie 2019.

În ceea ce privește măsura stabilirii salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în domeniul construcțiilor, la suma de 3.000 de lei, considerăm că aceasta va diminua considerabil fenomenul muncii subdeclarate (neevidențierea, în documentele contabile, a unei părți din salariul acordat), care are incidență mare în acest sector de activitate și este un fenomen cu efecte negative atât asupra lucrătorilor cât și asupra mediului de afaceri, prin concurența neloială practicată. Această măsură se aplică tuturor salariaților încadrați la angajatori care desfășoară activități în sectorul construcții.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.

De asemenea, restrângerea domeniilor de activitate în care se pot folosi zilieri, prin limitarea acestora la trei, respectiv, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, sivicultură, cu excepţia exploatări forestiere, pescuit şi acvacultură, dă posibilitatea lucrătorilor care erau folosiți înainte ca zilieri să beneficieze de contracte individuale de muncă, cu toate avantajele care decurg, astfel, pentru ei, în calitate de salariați. Beneficiarul care va utiliza o persoană ca zilier pentru o perioadă mai mare de 25 de zile calendaristice succesive trebuie să încheie cu aceasta contract individual de muncă pe perioadă determinată”.

Începând cu data de 1 ianuarie 2019, sunt aplicabile următoarele prevederi legislative:

Cât este salariul net în 2019 – calculat la salariul minim brut pe țară (garantat în plată) de 2.080 lei, 2.350 lei și 3.000 lei (calculator salariu) – click aici

În conformitate cu H.G. nr. 937/2018, începând cu data de 1 ianuarie 2019, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.080 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 12,43 lei/oră.

Tot de la 1 ianuarie 2019, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, se majorează de la 2.080 lei la 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentând 14,044 lei/oră.

Câte zile lucrătoare sunt în fiecare luna din anul 2019 (inclusiv detaliere pe ore lucrătoare) ? – click aici

Totodată, prin O.U.G. nr.114/2018, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2019, pentru domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 17,928 lei/oră.

În ceea ce privește exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, prin O.U.G. nr.114/2018, s-a modificat și Legea nr. 52/2011,noua prevedere legală intrând în vigoare la data de 29 decembrie 2018. Astfel, principalele modificări sunt cele referitoare la:

Termene legale REVISAL (2019) – pentru transmitere inițială (încheiere CIM), dar și a modificărilor (AA și altele) – CLICK AICI

– domeniile de activitate în care se pot utiliza zilieri pentru muncă necalificată cu caracter ocazional sunt: agricultură, vânătoare şi servicii anexe – diviziunea 01; sivicultură, cu excepţia exploatări forestiere – diviziunea 02; pescuit şi acvacultură – diviziunea 03;
– durata activităţii prestate ca zilier poate fi de maxim 120 de zile în decursul unui an calendaristic, indiferent de numărul de beneficiari, cu excepţia zilierilor care prestează activităţi în domeniul creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activităţi sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităţilor acreditate, precum şi în domeniul viticol, pentru care perioada poate fi de 180 de zile în decursul unui an calendaristic. Totodată, un beneficiar nu poate utiliza o persoană ca zilier mai mult de 25 de zile calendaristice în mod continuu, fiind impusă condiţia ca, pentru activităţi ce necesită o perioadă mai mare de timp, să fie încheiate contracte individuale de muncă pe perioadă determinată.

Ca element de noutate, O.U.G. nr.114/2018 prevede sancţiuni pentru zilieri dacă nu respectă numărul de zile cumulate în decursul unui an calendaristic, fiind pasibili de a fi sancţionaţi contravenţional cu amendă cuprinsă între 500 – 2.000 lei.

ATENȚIE – funcții și ocupații pentru care sunt necesare studii superioare – răspuns oficial Ministerul Muncii (2019) – click aici

Sursa – www.inspectiamuncii.ro

9 COMENTARII

  1. […] – Cât este salariul net în 2019 – calculat la salariul minim brut pe țară (garantat în plată) de 2.080 lei, 2.350 lei și 3.000 lei (calculator salariu) – click aici – Termene legale REVISAL (2019) – pentru transmitere inițială (încheiere CIM), dar și a modificărilor (AA și altele) – CLICK AICI – NOU SI IMPORTANT – (1) Modificările fiscale aduse de OUG nr. 114/2018 – impozit venit, CAS, CASS, CAM, accize, taxa active financiare, CPF, etc. (oficial) – CLICK AICI – NOU SI IMPORTANT – (2) Noutățile aduse de OUG nr. 114/2018 – programele “Stațiuni balneare” și “GROWTH”, evaluare funcționari publici, noutăți importante zilieri, etc. – CLICK AICI – Act Adițional majorare salariu 2019 – model pentru angajatori (gratuit, editabil) , mai ales pentru sector construcții – CLICK AICI – UPDATE (11.12.2018) – Decizie colectivă majorare salariu minim angajați (model cu anexă semnături) – începând cu 01 ianuarie 2019 – click aici – Câte zile lucrătoare sunt în fiecare luna din anul 2019 (inclusiv detaliere pe ore lucrătoare) ? – click aici – Contribuții angajat și angajator 2019 – cotele de contribuții salariale (taxe) aplicabile în anul curent (info util) – click aici – REMINDER – ce trebuie făcut la începutul anului 2019 (în domeniul contabilitate, fiscalitate, salarizare/HR) – CLICK AICI – Contract individual de muncă – model oficial 2019 (editabil și gratuit) – click aici – ATENȚIE – funcții și ocupații pentru care sunt necesare studii superioare – răspuns oficial Ministerul Muncii (2019) – click aici – Inspecția Muncii – Transmiterea în Revisal a modificărilor la salariul minim – în termen de 20 de zile lucrătoare, calculate începând cu 1 ianuarie 2019 – click aici […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!