AcasăLegislatie actualizataOMFP 3456/2018 - modificare reglementări contabile. Info rapid modificări apărute (oficial)

OMFP 3456/2018 – modificare reglementări contabile. Info rapid modificări apărute (oficial)

Stimati colegi, va informam ca, in Monitorul Oficial nr. 942 din 7 noiembrie 2018, a fost publicat Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3456 din 1 noiembrie 2018 privind modificarea şi completarea unor reglementări contabile.

AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, va supunem atentiei cateva precizări suplimentare – via AJFP Dambovita (institutie careia ii multumim pentru posibilitatea reluarii informatiilor) , precum si textul integral:

Referitor la metoda de amortizare a imobilizărilor

– Conform reglementărilor contabile aprobate prin O.M.F.P. nr. 1.802/2014 alegerea metodei de amortizare reprezintă politică contabilă, în timp ce potrivit Reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară, metoda de amortizare se încadrează la estimări contabile.
– Ordinul curent reglementează ca şi în baza reglementărilor contabile aprobate prin O.M.F.P. nr. 1.802/2014 metoda de amortizare să fie încadrată la estimări contabile, similar duratei de viaţă utilă a activelor amortizabile. În aceste condiţii, au fost eliminate prevederile care limitau posibilitatea modificării metodei de amortizare la cazul în care metoda de amortizare este determinată de o eroare în estimarea modului de consumare a beneficiilor aferente respectivei imobilizări corporale.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

Referitor la entităţile obligate să raporteze informaţii nefinanciare

– A fost extinsă aria de aplicabilitate a obligaţiilor de prezentare de informaţii nefinanciare, asupra tuturor operatorilor economici (nu doar entităţile de interes public) care depăşesc criteriul de a avea un număr mediu de 500 de salariaţi în cursul exerciţiului financiar.

PENTRU A DESCARCA OMFP 3456/2018 (INTEGRAL) – CLICK AICI

Referitor la tratamentul contabil al contractelor de leasing

– Ordinul introduce prevederi rezultate din noul standard IFRS 16 „Contracte de leasing”. Ca urmare, acestea urmează a se aplica doar entităţilor care intră în aria de aplicare a Reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.844/2016, cu modificările şi completările ulterioare.
– Astfel de prevederi nou introduse se referă la următoarele: modul de înregistrare contabilă a activelor reprezentând drepturile de utilizare a activelor-suport care fac obiectul contractelor de leasing, precum şi a activelor-suport preluate în leasing, conturile specifice contractelor de leasing şi funcţiunea contabilă a acestora.

Prevederile ordinului intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2019, cu anumite excepţii punctuale care se aplică începând cu situaţiile financiare ale anului 2018.

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura