AcasăCodul munciiDe ce este necesară elaborarea instrucțiunilor proprii de SSM?

De ce este necesară elaborarea instrucțiunilor proprii de SSM?

Instrucțiunile proprii de SSM reprezintă documente interne ale întreprinderii/unității care se elaborează pentru a oferi informații privind desfășurarea unei activități și/sau a unei sarcini de muncă la un post de lucru/loc de muncă, în condiții de securitate și sănătate în muncă.

– Obligaţia angajatorilor de a elabora instrucţiuni proprii de SSM este prevăzută de Legea nr. 319/2016, modificată şi de Normele metodologice

În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au obligaţia să elaboreze instrucţiuni proprii, în spiritul Legii nr. 319/2016, pentru completarea şi/sau aplicarea reglementărilor de securitate şi sănătate în muncă, ţinând seama de particularităţile activităţilor şi ale locurilor de muncă aflate în responsabilitatea lor.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS) – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.

– Instrucţiunile proprii de SSM reprezintă un instrument pentru informarea și instruirea în domeniul SSM a lucrătorilor

Conform cerinţelor legale, angajatorul trebuie să ia măsuri astfel încât lucrătorii să primească toate informaţiile necesare privind riscurile pentru SSM, măsurile şi activităţile de prevenire şi protecţie atât la nivelul întreprinderii, cât şi la nivelul fiecărui post de lucru şi/sau fiecărei funcţii.

De asemenea, angajatorul trebuie să asigure condiţii pentru ca fiecare lucrător să primească o instruire suficientă şi adecvată în domeniul SSM, în special sub forma de informaţii şi instrucţiuni specifice locului de muncă/postului de lucru:

– la angajare;
– la schimbarea locului de muncă/la transfer;
– la introducerea unui nou echipament de muncă/modificări ale echipamentului existent;
– la introducerea oricărei noi tehnologii/proceduri de lucru;
– la executarea unor lucrări speciale.

În vederea îndeplinirii acestor cerinţe, angajatorul are la îndemână un instrument util în realizarea informării şi instruirii lucrătorilor: instrucţiunile proprii de SSM.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS) – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.

– Instrucțiunile proprii de SSM reprezintă o parte esențială a unui sistem de lucru sigur, precum și a programelor și planurilor de sănătate și securitate în muncă

Fiecare lucrător trebuie să îşi desfăşoare activitatea în conformitate cu pregătirea şi instruirea sa, precum şi cu instrucţiunile primite din partea angajatorului, astfel încât să nu expună la pericol de accidentare sau îmbolnăvire profesională atât propria persoană, cât şi alte persoane care pot fi afectate de acţiunile sau omisiunile sale în timpul procesului de muncă.

Astfel, elaborarea unor instrucţiuni adecvate, cunoaşterea şi respectarea lor de către lucrători, precum şi actualizarea acestora reprezintă cerinţe importante în asigurarea unor locuri de muncă sigure şi sănătoase.

Nerespectarea prevederilor instrucțiunilor proprii de SSM poate atrage răspunderea administrativă a lucrătorilor conform Regulamentului intern al întreprinderii/unității sau, după caz, chiar răspunderea penală.

– Instrucţiunile proprii de SSM reprezintă instrumente care pot fi folosite la cercetarea accidentelor de muncă

Reprezentând reglementări interne emise şi asumate de către angajator, instrucţiunile proprii de SSM pot fi utilizate la stabilirea împrejurărilor şi a cauzelor producerii evenimentelor.

Sursa (cu multumiri) – ITM Constanta (informatii valabile 2018)

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!