AcasăDeclaratii anualeDefinitivarea impozitului anual datorat pe veniturile realizate de persoanele fizice care aveau...

Definitivarea impozitului anual datorat pe veniturile realizate de persoanele fizice care aveau obligația depunerii declarației privind venitul realizat în anul 2017

Pentru veniturile realizate de persoanele fizice în anul 2017, organul fiscal stabileşte, potrivit reglementărilor în vigoare la data realizării venitului, impozitul pe venitul/câştigul net anual impozabil datorat pe fiecare sursă de venit şi efectuează regularizarea acestuia cu plăţile anticipate datorate prin emiterea deciziei de impunere pe baza declaraţiei de impunere anuală depuse:

– Declaraţia privind veniturile realizate din România (formularul 200),
– Declaraţia privind veniturile realizate din străinătate (formularul 201) sau
– Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (Declaraţia unică)

Persoanele fizice nu aveau obligaţia depunerii Declaraţiei unice pentru veniturile realizate în anul 2017 dacă până la data intrării în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 18/2018 (23 martie 2018) au depus la organul fiscal formularul 200 sau, după caz, formularul 201.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

În cazul în care, pentru veniturile realizate în anul 2017, s-a depus şi Declaraţia unică, organul fiscal utilizează pentru definitivarea anului 2017 datele declarate în Declaraţia unică.

La stabilirea venitului net anual impozabil/câştigului net anual impozabil vor fi avute în vedere pierderile fiscale reportate pentru fiecare sursă de venit, precum şi metodele de evitare a dublei impuneri, după caz.

Deciziile de impunere se emit şi se transmit de organul fiscal până la data de 30 octombrie 2018.

Persoanele care nu au depus declaraţia de impunere anuală vor primi notificări privind nedepunerea la termen a declaraţiei de impunere. Pentru persoanele fizice care nu depun declaraţia de impunere anuală în termen de 15 zile de la data comunicării notificării, organul fiscal stabileşte din oficiu impozitul pe venit.

Baza legală:

Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, articolul 133 – alineatul 13;
Ordinul ANAF nr. 2093/2018 pentru aprobarea procedurilor privind definitivarea impozitului anual pe veniturile realizate de persoanele fizice, precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare;
Ordinul ANAF 1869/2018 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului anual pe veniturile persoanelor fizice.

Sursa – material informativ elaborat la data de 28.09.2018 de DRFP Brasov

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!