ANAF – clarificări rapide formulare verificare situație fiscală și cu privire la noua contravenție pe Legea prevenirii

0
252

Dupa cum stiti, din articolele noastre anterioare, ultima perioada a marcat apariţia următoarelor acte normative:

1. Ordinul preşedintelui ANAF nr. 2117 din 27 august 2018 – text aici – privind aprobarea modelului şi conţinutului formularelor şi documentelor utilizate în activitatea de verificare a situaţiei fiscale personale (Monitorul Oficial nr. 766 din 5 septembrie 2018).

2. Hotărârea Guvernului nr. 701 din 5 septembrie 2018 – text aici – pentru modificarea pct. 42 la Hotărârea Guvernului nr. 33/2018 privind stabilirea contravenţiilor care intră sub incidenţa Legii prevenirii nr. 270/2017, precum şi a modelului planului de remediere (Monitorul Oficial nr. 777 din 10 septembrie 2018).

1. OPANAF 2117/2018 – Formulare verificare situaţie fiscală personală

– Potrivit art. 138 din Codul de procedură fiscală, ANAF poate efectua o verificare fiscală a ansamblului situaţiei fiscale personale a unei persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit.
– Selecţia persoanelor fizice care vor face obiectul verificării fiscale se face în urma unei analize de risc semnificativ de neconformare.
– Se consideră că există un risc semnificativ atunci când între veniturile estimate în cadrul analizei de risc şi veniturile declarate de persoana fizică este o diferenţă mai mare de 10% din veniturile declarate, dar nu mai puţin de 50.000 lei.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

– Prin ordin au fost stabilite formularele utilizate în cadrul procedurii de verificare fiscală: a) Aviz de verificare; b) Ordin de serviciu; c) Minuta întâlnirii; d) Notă explicativă; e) Proces-verbal; f) Invitaţie; g) Decizie de suspendare a verificării situaţiei fiscale personale; h) Raport de verificare fiscală; i) Decizie de încetare a procedurii de verificare a situaţiei fiscale personale; j) Decizie de impunere privind impozitul pe venit stabilit suplimentar în cadrul verificării situaţiei fiscale personale; k) Decizie de reverificare; l) Dispoziţie privind măsurile stabilite în cadrul procedurii de verificare a situaţiei fiscale personale; m) Proces-verbal de ridicare/restituire înscrisuri.

2. HG 701/2018 – Contravenţie case de marcat introdusă în Legea prevenirii

– Potrivit Legii prevenirii, pentru anumite contravenţii, stabilite prin hotărâre a Guvernului, agentul constatator va aplica doar sancţiunea avertismentului la care va anexa un plan de remediere.
– În termen de maximum 10 zile de la data expirării termenului de remediere autoritatea publică are obligaţia de a relua controlul şi de a verifica dacă problemele semnalate au fost remediate. În caz contrar, se va întocmi un nou proces verbal de constatare a contravenţiei cu aplicarea sancţiunilor prevăzute de legislaţia specifică. Acelaşi lucru se va întâmpla şi dacă contravenientul săvârşeşte din nou aceeaşi contravenţie în termen de 3 ani.
– Prin HG 701 au fost introdusă o nouă contravenţie care va face obiectul Legii prevenirii, şi anume contravenţia stabilită la art. 10, lit. cc), din O.U.G. nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale: „cc) nerespectarea de către utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevăzute de lege, de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2)”.

Sursa (cu multumiri pentru posibilitatea preluarii) – AJFP Dambovita

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

Articolul precedentSisteme moderne de plată potrivit OUG nr. 193/2002 – astfel cum a fost modificată de Legea 191/2018 (info oficial ANAF)
Articolul următorA4200 – aplicație pentru validarea fișierului XML creat de aparatele de marcat electronice fiscale

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.