AcasăReglementari contabileSisteme moderne de plată potrivit OUG nr. 193/2002 - astfel cum a...

Sisteme moderne de plată potrivit OUG nr. 193/2002 – astfel cum a fost modificată de Legea 191/2018 (info oficial ANAF)

Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de:
– comerţ cu amănuntul şi cu ridicata,
– prestări de servicii,

care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 50.000 euro în echivalent lei, au obligaţia să accepte ca mijloc de plată şi cardurile de debit, şi cardurile de credit prin intermediul unui terminal POS şi/sau al altor soluţii moderne de acceptare.

Anterior modificărilor introduse prin Legea 191/2018, plafonul era de 10.000 de euro si erau vizate doar persoanele juridice care desfăşurau activităţi de comerţ cu amănuntul, nu şi prestatorii de servicii.

Persoanele juridice pot oferi serviciul de avans în numerar la terminalele de plată în baza contractelor încheiate cu instituţiile acceptante* şi pot acorda avansuri în numerar, de până la suma de 200 lei.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

Informaţiie privind serviciul de acordare a avansurilor în numerar şi a costurilor serviciului se afişează la loc vizibil. Avansul acordat se evidenţiază distinct pe chitanţa emisă de terminalul de plată .

Tranzacţiile privind avansul în numerar se asimilează retragerilor de numerar de la bancomate, iar comisioanele aferente tranzacţiilor se stabilesc conform contractelor în vigoare între părţi. Comercianţii pot percepe de la titularul cardului un comision care nu poate depăşi 1% din valoarea avansului acordat.

Instituţiile acceptante de carduri au obligaţia de a instala terminale de plată în termen de maximum 30 de zile de la data solicitării. Cheltuielile cu achiziţionarea şi instalarea terminalelor de plată vor fi suportate de către instituţiile acceptante.

Faptele care constituie contravenţie şi sancţiunile care se aplică acestora sunt prevăzute la articolul 3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 193/2002.

* instituţie acceptantă – instituţie de credit sau o instituţie financiară nebancară care oferă comercianţilor acceptanţi servicii de acceptare la plată a cardurilor şi/sau a instrumentelor de plată de tip monedă electronică, în baza unui contract încheiat în prealabil între aceasta şi comerciantul acceptant, precum şi servicii de eliberare de numerar la ghişeele sale şi în reţeaua proprie de terminale ale deţinătorilor. În cazul instrumentelor de plată electronică de tipul cardului, instituţia acceptantă poate fi şi emitentul instrumentului de plată.

BAZA LEGALĂ
– Legea 191/2018 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, publicată în Monitorul Oficial 642 din 24 iulie 2018 – Normele metodologice pentru aplicarea OUG 193/2002 au fost aprobate de HG 949/ 2017

Sursa – material informativ elaborat la data de 31.08.2018 de DGRFP Brasov

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!