AcasăTVA - modificari si noutatiSpeță TVA - livrare de bunuri din România urmată de export...

Speță TVA – livrare de bunuri din România urmată de export (răspuns oficial ANAF)

Intrebare – Poate aplica scutirea de TVA în România o persoana impozabilă nerezidentă înregistrată în scopuri de TVA în România, care efectuează livrări de bunuri din România către clienți stabiliti în afara Comunității?

Raspuns – Potrivit prevederilor din Codul fiscal sunt scutite de taxă livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către furnizor sau de altă persoană în contul său, respectiv de către cumpărătorul care nu este stabilit în România sau de altă persoană în locul său.

Conform prevederilor din Instrucțiunile de aplicare a scutirii de TVA, sunt considerate exporturi livrările de bunuri care sunt transportate de pe teritoriul Uniunii Europene în afara Uniunii Europene.

Potrivit prevederilor din Codul fiscal, exporturile de bunuri au locul livrării în România dacă transportul bunurilor începe din România si se termină în afara teritoriului Uniunii Europene, indiferent dacă ieșirea de pe teritoriul Uniunii Europene are loc prin punctele vamale aparținând autorității vamale a României sau ale altui stat membru.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

Conform Instrucțiunilor de aplicare a scutirii de TVA, scutirea de taxă se justifică de către exportator cu următoarele documente:

– factura, care trebuie să contină informatiile prevăzute de Codul fiscal,
– certificarea încheierii operatiunii de export de către biroul vamal de export, sau notificarea de export certificată de biroul vamal de export, in cazul declaratiei vamale de export pe cale electronică sau documentul administrativ unic folosit ca declaratie de export pe suport hârtie, certificat pe verso de biroul vamal de ieșire.

Prin urmare, o persoana impozabilă nerezidentă înregistrată în scopuri de TVA în România, care efectuează livrări de bunuri din România către clienți stabiliti în afara Comunității, poate aplica o scutire de TVA în România, întrucât operațiunea reprezintă din punct de vedere al TVA un export de bunuri pentru care se aplică scutirea de TVA și se justifică de exportator cu documentele menționate mai sus.

Baza legala

– Legea nr 227 / 2015 articolul 275 alin. (1) lit.a ), art. 294 alin. (1) lit. a) si b).
– Instructiuni nr 103 / 2016 articolul art. 1 alin. (3) lit. e) și art. 2 alin. (1)

Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 24.04.2018 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!