AcasăGeneralCând trebuie emisă factura ?

Când trebuie emisă factura ?

Pentru cei aflati la inceput in afaceri, probabil nu stiati, insa fiecare persoana impozabilă (SRL, SA, PFA, II, AF, etc.) trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar (de bunuri, lucrari sau servicii), în următoarele situații:

– pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii efectuate;
– pentru fiecare vânzare la distanță pe care a efectuat-o (gen magazin online);
– pentru livrările intracomunitare de bunuri (livrari in spatiul Uniunii Europene);
– pentru orice avans încasat în legătură cu una dintre operațiunile menționate mai sus.

Practic, activitatea de „livrari” trebuie insotita obligatoriu de document justificativ. Pentru aceasta activitate, recomandam ca si pana acum – SMART BILL – solutie de facturare eficienta, cu care nu veti da gres in activitatea de emitere a facturilor.

Persoana impozabilă (SRL, SA, PFA, II, AF, etc.) – nu are obligația emiterii de facturi pentru operațiunile scutite fără drept de deducere a taxei (adica TVA) – acestea fiind spitalizarea, îngrijirile medicale, servicii efectuate în cadrul profesiunii lor de către stomatologi și tehnicieni dentari, activitatea de învățământ, meditațiile acordate în particular etc. (art. 292 – CF).

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

Trebuie sa cunoasteti ca daca firma este înregistrată ca platitor de TVA, atunci trebuie să autofacturati fiecare livrare de bunuri sau prestare de servicii, adica sa facturati către sine (în termenul prevăzut de CF). Altfel spus, trebuie sa emiteti factura cu numele firmei voastre – atat la furnizor cat si la client. Din nou – SMART BILL – poate face si asta, rapid fi usor.

Un alt aspect important – persoana impozabilă trebuie să emită o factură pentru suma avansurilor încasate în legătură cu o livrare de bunuri/prestare de servicii cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a încasat avansurile, cu excepția cazului în care factura a fost deja emisă.

Sperand ca v-am fost de folos, va recomandam in continuare – Smart Bill – ca la fiecare postare a noastra, solutie care va ajuta la eficientizarea activitatii si la economia de timp.

4 COMENTARII

  1. Buna ziua, as dori sa intreb daca e corect in cazul unui SRL neplatitor de TVA, activitate servicii artistice, pentru avansuri si incasari servicii catre persoane fizice, emite bonuri din casa de marcat in baza unui contract si doar daca i se solicita, emite factura
    Multumesc

  2. Factura emiteți dacă valoarea depășește 100 € ATUNCI.EMITEȚI factura în locul bonului. De casa mai ales ca aveți. Se nu asociație. Non profit

  3. În cazul. Ca sunteți me plătitor. De.tva.nu.emiteți factura mai ales.ca tva.încă. nu va fi deductibil.cf.nou cod.fiscal

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!