AcasăNewsANAF publica proiect de ordin - pentru normele de aplicare a prev....

ANAF publica proiect de ordin – pentru normele de aplicare a prev. art. I și III din OUG nr. 3/2018 (suportare de la BS a unei părți din CASS, concedii medicale, etc)

Dupa cum stiti – in data de 08.02.2018 s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 125Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2018 privind unele măsuri fiscal-bugetare al cărei scop este de a elimina disfuncționalitățile create de modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, introdusă prin Ordonanța de urgență a Guvenului nr. 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, în sensul plății contribuțiilor sociale cel puțin la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, pentru situația specială a angajaților care sunt scutiți de plata impozitului pe venit în urma transferului sarcinii fiscale a contribuțiilor sociale în sarcina angajatului, ale căror venituri nete sunt diminuate datorită faptului că aceștia nu beneficiază de efectele reducerii cotei de impozit pe venit.

Prin acest act normativ au fost reglementate unele măsuri fiscal-bugetare care vizează:

• Suportarea de la bugetul de stat a unei părţi din CASS datorată de către persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor în baza contractelor individuale de muncă aflate în derulare la data de 31 decembrie 2017 şi care se încadrează în categoriile de persoane scutite de la plata impozitului pe venit potrivit art. 60 din Codul fiscal (angajaţii din domeniul IT, cercetare dezvoltare şi inovare, precum şi pentru cei care desfăşoară activităţi cu caracter sezonier sau sunt încadrate ca persoane cu handicap grav sau accentuat). Măsura este condiţionată de efectuarea de către angajator a transferului sarcinii fiscale a contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, ca urmare a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2017, respectiv majorarea venitului salarial brut cu cel puţin 20% faţă de nivelul din luna decembrie 2017 pentru angajaţii beneficiari ai acestei măsuri.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOTELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STANGA JOS) – SI ABONEAZA-TE LA NOTIFICARI. DE CATE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECAT LA CEI CARE NU SUNT ABONATI.

• Modificarea prevederilor Codului fiscal în cazul persoanelor fizice care beneficiază de concedii medicale şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, cu excepţia cazurilor de accident de muncă sau boală profesională, în sensul stabilirii unei alte baze de calcul al CAS, respectiv aceasta să fie reprezentată de indemnizaţia de asigurări sociale de sănătate.

• Completarea prevederilor Codului fiscal în sensul că, persoanele fizice care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, pentru care baza de calcul a CAS şi CASS este salariul de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţiile, să suporte CAS şi CASS la nivelul venitului brut realizat efectiv, iar diferenţa de contribuţii până la nivelul contribuţiilor sociale aferente salariului minim brut pe ţară să se suporte de către angajator/plătitorul de venit, în numele angajatului.

NOU – Contribuția asiguratorie pentru muncă se virează în contul bugetar 20.A.47.03.00 – comunicat nou ANAF – click aici

Potrivit art. IV din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2018 în aplicarea art. I și III, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare ,se emit norme aprobate prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, motiv pentru care s-au elaborat norme de aplicare a prevederilor art. I și III din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2018 care cuprind:

-precizări privind organul fiscal central competent,
-persoanele cărora le sunt aplicabile dispozițiile art.I din OUG nr.3/2018;
-clarificări privind înscrierea sumelor deduse de către angajatori/plătitori în Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, Formular 112,
-modalitatea de verificare a modului de determinare a diferenţei prevăzute la alin.(8) al art.I din OUG nr.3/2018 de către organele fiscale pe baza unei analize de risc specifice,
-clarificări privind regularizarea în cazul veniturilor din salarii şi asimilate salariilor realizate în anul 2018, înainte de data intrării în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă, prin depunerea unei declaraţii rectificative, până la 31 decembrie 2018, de către angajatorul/plătitorul de venit.

PENTRU A CONSULTA PROIECTUL INTEGRAL – CLICK AICI

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

1 COMENTARIU

  1. Puneti prevederile din OUG 8/2018, MO 190/01.03.2018 referitoare la baza de calcul a CAS in cazul concediilor medicale, sa inteleaga lumea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura