Comisionul încasat de o persoană impozabilă de la o instituție bancara pentru încheierea cu clienții de contracte de cont curent și de acceptare la plată a cardurilor băncii prin terminale POS, este scutit de TVA?

0
257

Intrebare – Comisionul încasat de o persoană impozabilă de la o instituție bancara pentru încheierea cu clienții de contracte de cont curent și de acceptare la plată a cardurilor băncii prin terminale POS, este scutit de TVA ?

Raspuns

În conformitate cu prevederile din Codul fiscal, sunt scutite de TVA prestările următoarelor servicii de natură financiar-bancară:

” tranzacţii, inclusiv negocierea, privind conturile de depozit sau conturile curente, plăţi, viramente, creanţe, cecuri şi alte instrumente negociabile, exceptând recuperarea creanţelor;”

Potrivit prevederilor din Normele metodologice de aplicarea titlului VII din Codul fiscal, este considerată negociere în operațiuni financiar-bancare asigurarea tuturor demersurilor necesare ca cele două părți direct implicate, respectiv clientul și prestatorul de servicii financiar-bancare, să intre în relație contractuală.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

În situația în care o persoana impozabilă încasează un comision de la o instituție bancară pentru contractele de cont curent încheiate cu clienții și de acceptare la plată a cardurilor băncii prin terminale POS, serviciile prestate reprezintă negociere privind conturi curente, plăţi, viramente, care din punct de vedere al TVA reprezintă operațiuni scutite de TVA, conform prevederilor din Codul fiscal.

Baza legala

Legea nr 227 / 2015 articolul 292 alin. (2) lit.a) pct. 3
– Hotararea guvernului nr 1 / 2016 articolul alin. (2) al pct. 52

Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 19.07.2017 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

Articolul precedentMFP susține că joi vom avea o prima formă a unui nou formular – care va comasa alte cinci, printre care și Declarația 600
Articolul următorPlanul de Conturi ONG (actualizat la februarie 2018) – descărcare gratuita (fișier editabil)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.