In primul rand, este bine sa cunoasteti ca – s-a majorat plafonul până la care persoanele juridice române sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, de la 500.000 euro la 1.000.000 euro .
Acest regim de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor va fi aplicat de la 1 ianuarie 2018 şi de către companiile care desfăşoară activităţi în următoarele domenii, dacă veniturile realizate la finele anului 2017 sunt mai mici de 1.000.000 euro, respectiv:
– în domeniul bancar;
– în domeniile asigurărilor și reasigurărilor, al pieței de capital, cu excepția persoanelor juridice care desfășoară activități de intermediere în aceste domenii;
– desfășoară activități în domeniul jocurilor de noroc;
– desfășoară activități de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor petroliere și gazelor naturale.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
Sub sfera aplicării regimului microîntreprinderilor nu vor putea intra următoarele persoane juridice române :
– Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, constituit potrivit legii;
– Fondul de compensare a investitorilor, înființat potrivit legii;
– Fondul de garantare a pensiilor private, înființat potrivit legii;
– Fondul de garantare a asiguraților, constituit potrivit legii;
– entitatea transparentă fiscal cu personalitate juridică.
Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:
a) 1% pentru microîntreprinderile care au unul sau mai mulți salariați;
c) 3% pentru microîntreprinderile care nu au salariați.
UTIL – Ce trebuie făcut la începutul anului 2018 – in domeniul contabilitate, fiscalitate, salarizare/HR ? – click aici
Baza impozabilă – este reglementata de art. 53 din Codul Fiscal.
Plata impozitului și depunerea declarațiilor fiscale – se face trimestrial – conform art. 56 din Codul Fiscal
Totodată a fost eliminată condiţia privind realizarea de venituri,altele decât cele din consultanţă şi management, în proporţie de cel puţin 80% din veniturile totale. Astfel,obţinerea de venituri din consultanţă şi management , în orice proporţie , nu mai constituie un obstacol pentru plata impozitului pe venitul microîntreprinderilor.
Modificările aduse Titlului III – Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sunt aplicabile începând cu 01 ianuarie 2018.
Menţionăm că din 2018 a fost eliminată posibilitatea microîntreprinderilor de a opta pentru plata impozitului pe profit în situaţia în care au subscris un capital social de cel puţin 45.000 lei.
ATENTIE – Microîntreprinderile sunt obligate să țină evidența amortizării fiscale, potrivit art. 28 al titlului II. Pentru declararea, reținerea și plata impozitului pe dividendele plătite către o persoană juridică română, microîntreprinderile sunt obligate să aplice prevederile art. 43 al titlului II.
Sursa (cu multumiri) – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice OLT si redactia cabinetexpert.ro
la microintreprindere nu se verifica cifra de afaceri ci totalitatea veniturilor
da
Plafonul pt TVA este tot 220.000 lei sau 300.000?
Cum a ramas cu exceptia legata de marimea capitalului social, scoasa pentru 2018 de guvernanti?
Ce obligații are PFA pensionar în afara impozitului de 1 respectiv 3 la sută.
[…] – Microîntreprinderi 2018 – ce plafon/prag se aplică, ce cote se aplică, care este baza impozabilă, cum se declară (info modificări fata de 2017) – CLICK AICI […]
Buna!!Sunt angajat cu norma intreaga la o Filarmonica de stat.Doresc sa predau ore de canto in particular si sa-mi infiintez un srl.Pentru prestarea serviciilor(ore de canto) am nevoie de casa de marcat???
[…] UTIL – Microîntreprinderi 2018 – ce plafon/prag se aplică, ce cote se aplică, care este baza impozabilă, cum se declară (info modificări fata de 2017) – click aici […]