AcasăCodul munciiNou de la ITM - în cazul în care nu sunt aleși...

Nou de la ITM – în cazul în care nu sunt aleși reprezentanți, angajatorul va invita la negocieri pe toți salariații, printr-o notificare scrisă

În sensul Legii nr. 62/2011, a dialogului social, republicată, cu modificările și completările ulterioare, unitatea reprezintă persoana juridică care angajează nemijlocit forța de muncă, iar negocierea colectivă reprezintă negocierea dintre angajator sau organizația patronală și sindicat ori organizația sindicală sau reprezentanții angajaților, după caz, care urmărește reglementarea relațiilor de muncă ori de serviciu dintre cele două părți, precum și orice alte acorduri în probleme de interes comun.

Prin derogare de la prevederile art. 129 din Legea nr. 62/2011, pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2017 sunt obligatorii:

UPDATE 12.12.2017 – Notificare scrisă negocieri colective entități cu mai puțin de 21 de salariați (salariu brut – transfer contribuții) – model – click aici

– inițierea negocierii colective în unitățile în care nu există încheiat contract/acord colectiv de muncă negocierii colective pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal;
– inițierea negocierii colective a actelor adiționale la contractele și acordurile colective de muncă în vigoare.

IMPORTANT – MODELE DOCUMENTE PENTRU REALIZAREA CORECTA A PROCEDURII DE NEGOCIERE A SALARIILOR BRUTE – CLICK AICI

Pentru verificarea modului în care sunt aplicate prevederile derogatorii de la Legea 62/2011 reglementate prin art. VII din OUG nr. 82/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative, se vor avea în vedere dispozițiile art. 140 din Legea 62/2011, republicată, modificată și completată.

În acest context, angajatorul trebuie să facă dovada înștiințării tuturor părților îndreptățite să negocieze, cu privire la intenția de începere a negocierilor colective (n.r. – model in curand).

La negocierile colective din cadrul entităților cu mai puțin de 21 de salariați, participă reprezentanții aleși ai salariaților. În cazul în care nu sunt aleși reprezentanții, angajatorul va invita la negocieri pe toți salariații, printr-o notificare scrisă care va cuprinde cel puțin următoarele elemente: data, ora, locul și obiectul negocierii. Rezultatele negocierii vor fi consemnate într-un proces-verbal de negociere semnat de toate părțile participante.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Modificarea salariului de bază lunar brut produs ca urmare a transferării contribuțiilor sociale de la angajator la salariat se va realiza prin încheierea unui act adițional la contractul individual de muncă sau, în cazul existenței unui contract colectiv de muncă sau a unui act adițional la acesta, se poate realiza și prin decizie. MODEL ACT ADITIONAL AICILINK.

Contractele colective de muncă/acordurile colective încheiate și actele adiționale la acestea, încheiate pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, vor respecta dispozițiile prevăzute de Legea dialogului social nr. 62/2011, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și vor fi înregistrate la inspectoratele teritoriale de muncă.

NOU – HG 846/2017 – stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată (1.900 lei – din 01.01.2018) – click aici

Sursa (cu multumiri pentru posibilitatea preluarii) – ITM Suceava

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!